НОВИНИ

Финландия затвори четири гранични пункта с Русия

Европейската комисия подкрепя мерките

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:50, 18.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

От полунощ Финландия затвори 4 от общо 9 гранични пункта по границата си с Русия. Решението си Хелзинки оправда със засилен мигрантски натиск. Според финландските власти Русия умишлено насочва хората към границата - твърдение, което Москва отрече. Европейската комисия обяви, че подкрепя мерките.

Засилен трафик по източната граница на Финландия преди бариерите да паднат. В последния момент много хора използваха възможността да отидат до Русия, за да се видят с роднини или да заредят с гориво.

"Съпругата и двамата ми синове живеят в Санкт Петербург. Дори не знам после как ще се върна във Финландия, може би през Естония", заяви Александър Ажупов, жител на Финландия.

"Почти всеки ден съм в Русия, зареждам с гориво. Границата ще бъде затворена, а визата ми още е валидна. Наистина мисля, че ще бъдат засегнати обикновените хора", допълни Елмери Пуси, финландец.

Европейският съюз определи като срамно използването на мигранти от страна на Русия за оказване на натиск. Според финландския премиер Петери Орпо Москва нарочно пропуска мигранти с цел да дестабилизира страната в отговор на присъединяването ѝ към НАТО тази година.

"През последните седмици засякохме повече от обикновено нелегални мигранти, идват с велосипеди", коментира капитан Юси Вайнкка, граничен служител.

Само тази седмица около 300 кандидати за убежище са пристигнали във Финландия, повечето от Ирак, Йемен, Сомалия и Сирия.

"Пристигнах в Москва, после отидох в Санкт Петербург и сега съм тук на границата", каза още Ясер Алу, кандидат за убежище от Сирия.

ЕК е в готовност да предостави средства на Хелзинки и е възможно при необходимост по границата да бъдат изпратени сили на "Фронтекс", обяви говорител на Комисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановени са комуникациите в някои райони на Газа
Възстановени са комуникациите в някои райони на Газа
Кристалина Георгиева: Разговорът между Байдън и Си Дзинпин е сигнал за сътрудничество
Кристалина Георгиева: Разговорът между Байдън и Си Дзинпин е сигнал за сътрудничество