НОВИНИ

Франция изпрати Игри от една нова епоха /ВИДЕО/

С края на Игрите в Париж стартира обратното броене до тези в Лос Анджелис след 4 години.

Станко Димов
от Станко Димов
00:37, 12.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Още
живо гледайте церемонията закриването олимпийските игри париж
Снимка: БТА
Слушай новината

17 дни светът беше Олимпийски игри. Франция прие щафетата от Токио 2020, изпълни безупречно задачата си и предаде към Лос Анджелис, където през 2028 г. в САЩ ще се проведе следващото издание на най-значимото спортно събитие на планетата.

Французите вдигнаха високо летвата. Бяха първите, които откриха Игри извън стадион, каквато беше традицията досега. Крайбрежията на река Сека бяха изпълнени от стотици хиляди посетители, които приветстваха старта на Игрите.

На 11-ти август елитът на световния спорт, като атлети и най-вече ръководство, се събра на емблематичния „Стад дьо Франс“ в предградието „Сен Дени“, където беше предадена щафетата отвъд океана към САЩ и Лос Анджелис. Емиционално обръщение направи президентът на МОК Томас Бах.

„Въпреки напрежението по света, дойдохте тук от 206 национални олимпийски комитета, за да накарате града на Игрите да засияе по-ярко от всякога. Вашите усилия бяха невероятни. Всяко състезание беше на ръба на съвършенството и осигуряваше вълнение на всяка една точа на света“, започна словото си Бах.

„По време на Игрите живяхте заедно, мирно, под един покрив в Олимпийското село, дори вашите страни да са в конфликт. Вие създадохте обстановката на мира и това вдъхнови милиарди хора по света. Благодаря, че ни накарахте да вярваме в един по-добър свят за всеки от нас. Много добре заем, че Олимпийските игри няма как да създадат мир, но могат да дадат пример как би трябвало да съществува мира по света. Тези Олимпийски игри могат само да вдъхновят света. Франция подготви невероятна сцена. Повече от половината свят се впусна в това приключение. Благодаря, Париж, да живеят Олимпийските игри, да живее Франция“, каза още Бах.

Мостът между Париж и Лос Анджелис направи актьорът Том Круз, който стана деен участник в момента от церемонията, в който Париж предава щафетата на Ел Ей.

Поредицата от музикални изпълнения, предимно на френски, бяха в състояние да разчувстват и най-непоклатимата антиспортна душа. Игрите свършиха. Да живеят Игрите.

Гледайте във видеото грациозната церемония по закриването на Олимпийските игри в Париж 2024 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Главчев: България е горда със спечелените седем медала
Премиерът Главчев: България е горда със спечелените седем медала