НОВИНИ

Планират демонстрационен полет с водородно гориво с нулеви емисии

планират демонстрационен полет водородно гориво нулеви емисии
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:14, 08.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Общество
Слушай новината

Нидерландската авиокомпания Ка Ел Ем и британско-американската "ЗироуАвиа" планират демонстрационен полет, при който ще бъдат използвани водородно-електрически двигатели с нулеви емисии.

Водородно-електрическите двигатели използват водород в горивните клетки за генериране на електричество, което след това се използва за захранване на електрически двигатели за завъртане на витлата на самолета. Единствената емисия е водна пара с ниска температура, поради което според проучванията въздействието върху климата може да бъде с до 90% по-малко спрямо обичайните полети с керосин като гориво.

Целта на компаниите е да проведат първоначална демонстрация на полет между две летища през 2026 г.

За постигането ѝ трябва да бъде установено кои са летищата с оптимално местоположение, да се осигурят регулаторни разрешителни, както и доставки на течно водородно гориво и въвеждане на поддържаща инфраструктура за зареждане с гориво за самолети, уточняват компаниите.

Подкрепата за напреднали технологии като водородна и електрическа авиация е един от трите стълба за подпомагане на декарбонизацията на авиационния сектор, се допълва в съобщението.

"ЗироуАвиа", която разработва водородно-електрически самолети, вече е тествала прототип на първия си двигател "ЗетЕй600" на борда на самолет "Дорниър228" в базата си в Обединеното кралство. Компанията също така е извършвала усъвършенствани наземни тестове в САЩ и Великобритания за ключовите градивни технологии за системата "ЗетЕй2000", включително криогенни резервоари или LH2 и собствени високотемпературни горивни клетки PEM и системи за електрическо задвижване. "ЗетЕй2000" ще може да задвижва регионални турбовитлови самолети с до 80 места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кимия Ализаде спечели бронзов медал за България в таекуондото на Игрите в Париж
Кимия Ализаде спечели бронзов медал за България в таекуондото на Игрите в Париж
Хеликоптер ще наблюдава границата между Румъния и България
Хеликоптер ще наблюдава границата между Румъния и България