НОВИНИ

Само за два дни България вече има седем медала от Игрите в Париж

олимпийска титла магомед рамазанов
bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 09.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В 14-ия ден от началото на Олимпийските игри в Париж активът на България от медали вече достигна седем - 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови отличия.

Така България се изкачи до 19-а позиция в генералното класиране по медали.

Българският състезател по вдигане на тежести Карлос Насар спечели титлата в категория до 89 кг в олимпийския си дебют на Игрите в Париж. Той донесе второ злато за страната най-висшия спортен форум във френската столица.

Световният първенец от Ташкент 2021 и шампион от последните две eвропейски първенства Насар постигна световен рекорд в двубоя от 404 кг, след като изхвърли 180 кг, с което изравни олимпийския стандарт на Международната федерация, а след това изтласка 224 кг, също световен рекорд във второто движение. Той подобри досегашното върхово постижение на китаеца Ли Дайин от 396 кг от месец май миналата година.

Българката Боряна Калейн спечели сребърен медал в многобоя на турнира по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Париж. Калейн беше много убедителна на финала днес и събра 140.600 точки.

Възпитаничката на Марияна Памукова записа второ участие на Олимпиада след Токио 2020, където се нареди пета. Калейн донесе втори медал за България в историята в индивидуална надпревара при жените след среброто на Адриана Дунавска от Сеул 1988.

Веднага след успеха си Боряна Калейн призна пред БНТ, че е демонстрирала едно от най-стабилните си представяния именно на Олимпийските игри в Париж.

Третия златен олимпийски медал за България от Олимпийските игри в Париж донесе Магомед Рамазанов, който записа безапелационна победа във финала в турнира по борба в категория до 86 кг.

Рамазанов победи на финала със 7:1 точки шампиона от Игрите в Рио 2016 и сребърен медалист от Токио 2020 Хасан Язданичарати (Иран).

Язданичарати, който е и трикратен световен първенец, получи проблем в дясното рамо още в първата минута на мача, като до края на първата част на три пъти лекари влизаха, за да му окажат помощ.

Така България се изкачи до 19-а позиция в генералното класиране по медали.

Вчера борецът Семен Новиков взе златото в категория до 87 кг класически стил, а бронзови отличия добавиха таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, състезателят по тежкоатлетът Божидар Андреев в категория до 73 кг и боксьорът при 57-килограмовите Хавиер Ибаниес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ед Шийрън написа песен за коледен филм
Ед Шийрън написа песен за коледен филм
Рей Хигучи донесе четвърто олимпийско злато на Япония в турнира по борба
Рей Хигучи донесе четвърто олимпийско злато на Япония в турнира по борба