НОВИНИ

Георги Свиленски в "Панорама": Казусът АЕЦ "Белене няма да пробие коалицията

bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 18.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът АЕЦ "Белене няма да пробие коалицията. Това заяви в предаването "Панорама" председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той допълни, че казусът е записан в коалиционното споразумение.

По важно за него обаче е от какво има нужда България и всички българи.

"И няма някой, който да отрече, че имаме нужда от ядрена енергетика. Варианти има много, но до момента не се работи по нито един от тях. Кабинетът "Борисов" закри този проект официално. БСП проведе референдум за изграждането на АЕЦ "Белене". И тук въпросът не стои дали, а кога ще започнат да се строят нови ядрени мощности, за да не изпада България в зависимости и цената на електроенергията да не бъде, каквато е сега", допълни Свиленски.

По темата за бюджета за тази година Свиленски заяви, че той е максимално отговорен и максимално социален.

"20 млрд. лева за социална политика - това не е се е случвало никога досега", заяви председателят на ПГ на "БСП за България".

"Партията трябва да бъде гарант на социалната политика, на икономическата политика, на земеделската политика и ние, мисля, че се справяме добре с тези сектори", подчерта Свиленски.

Не е безотговорно, това са средства не от кредити, а средства, предвидени от спиране на кражби, от повишаване на икономическата активност в държавата, добави той.

"Бюджетът е балансиран, даже обсъждаме актуализация през юни, когато говорим за преизчисляване на пенсиите и ново повишение на социалните плащания", подчерта депутатът.

Свиленски апелира, да не се спекулира с фактите за инфлацията. И допълни, че инфлацията за миналата година не е 15% , а 9%.

А учителите ще получат 3% повече компенсация на инфлацията, отколкото е самата тя. Пенсиите също ще бъдат компенсирани повече, отколкото е инфлацията, смята председателят на ПГ на "БСП за България".

Що се отнася до кризата в Украйна, Свиленски заяви, че настъпят ли кризи, всички ще бъдем единни.

"И БСП, и ГЕРБ, няма как да бъдем на различни страни и да подкрепяме военни действия", категоричен е той.

По темата ковид Свиленски коментира, че българинът е бил лъган много и това е причината да не повярва, че има такава болест и трябва да се ваксинира.

"Дали е загубена войната не знам, но със сигурност са загубени много животи", коментира той.

И добави, че всички трябва да се обединят, за да се възстанови доверието в системата.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков, ГЕРБ: Бюджет 2022 е без цел
Росен Желязков, ГЕРБ: Бюджет 2022 е без цел
През нощта вятърът ще отслабва, сняг през новата седмица
През нощта вятърът ще отслабва, сняг през новата седмица