НОВИНИ

ГЕРБ и ПП ще търсят консенсуси по приоритетни политики (обобщение)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:15, 08.11.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

20 дни след началото на този парламент, се проведе първата официална публична среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната". Поканата дойде от ГЕРБ в търсене на съгласие по неотложни проблеми. Двете парламентарни групи демонстрираха сходство по темите за Шенген, влизането в еврозоната и Планът за възстановяване и устойчивост. От първата и втората политическа сила се разминаха в позициите си за бюджета и макроикономическите параметри.

От ГЕРБ-СДС поискаха търсене на базисен консенсус по приоритети за държавата на откритата за медиите среща . Уточнението на Продължаваме промяната не закъсня.

"Да бъде абсолютно ясно, че това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да даваме грешните очаквания. Няма да подкрепим първи мандат, но това, че сме в този голям състав показва, че имаме голямо желание като конструктивна опозиция да работим, така че истинските решения да бъдат случени", заяви Кирил Петков, "Продължаваме Промяната".

"Ние не възприемаме този разговор като разговор за подкрепа за правителство с първия мандат или коалиционно правителство между ПП и ГЕРБ. В този смисъл не сме с грешни впечатления от тази среща. Струва ми се обаче, че е много по-важно, ако намерим базов консенсус по различните точки. После да търсим конструктивен разговор, може днес, може другата седмица", не закъсня отговорът на Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" намериха много допирни точки, но се разминаха на тема бюджет. Първите залагат на 3% дефицит, вторите - на 6%. От "Продължаваме Промяната" поискаха ГЕРБ да ги подкрепи да поискат служебният кабинет да внесе бюджет.

"Да подкрепите декларацията, която ние сме внесли, и да помолим служебния кабинет да внесе някаква форма на бюджет, за да може това де не остане просто упражнение на думи, а реално да започнем да работим по бюджета за догодина", уточни съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев.

"Предлагам да имаме друг подход - първо да работят нашите експертни групи и тогава в консенсус или в противоречие, зависи до какво стигнат експертните групи да вземем решение", предложи Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е доволен от старта на разговорите, защото по негови думи те са показали друго ниво.

"Днес няма победени и победители. Има много повече разум, има много повече мислене за народа, за хората, за държавата, отколкото за егото или собствената партия", счита лидерът на ГЕРБ.

Оттук нататък почти всички групи дадоха заявка разговорите в различни формати и теми да продължат. От "БСП за България" поканиха утре "Продължаваме Промяната", а в четвъртък - ГЕРБ-СДС на срещи за бюджета.

Президентът покани "Възраждане" на консултации утре. Те отиват с нагласа за избори.

"Нямаме желание да подкрепим в никакъв случай която и да било политическа сила, която подкрепя други политики, които ние от "Възраждане" не споделяме", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Необходима е конструктивност между партиите, преговорите не са между президента и партиите, а между партиите", обясни държавният глава.

Лидерът на "Български възход" допусна , че може да изпълни третия мандат, ако отиде при неговата формация.

"Това не е обсъждано официално, разбирам, че има такова говорене и такова, как да го кажа, създаване на среда, че това е една хипотеза и една възможност, и аз винаги съм заявявал, че преди да отговорим на въпроса какво бихме направили с третия мандат, трябва да видим какво ще стане с първия и втория", подчерта Стефан Янев, председател на "Български възход".

От "Демократична България" са скептични дали биха отишли на разговори с ГЕРБ-СДС. От "Български възход" казаха, че са в парламента, за диалог, от "Възраждане" ще отидат на среща, ако получат покана от ГЕРБ -СДС, БСП също.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТВ Академията на БНТ посреща студенти за трета поредна година
ТВ Академията на БНТ посреща студенти за трета поредна година
Дея спорт надви Лозана в първия 1/16-финал от турнира "Чалъндж къп"
Дея спорт надви Лозана в първия 1/16-финал от турнира "Чалъндж къп"