НОВИНИ

ГЕРБ ще подкрепи френското предложение за спора със Скопие, Външната комисия в НС не обсъди документите (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 22.06.2022
Чете се за: 07:40 мин.
По света
Слушай новината

ГЕРБ ще подкрепи т.нар. "френско предложение" за решаване на спора София - Скопие. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на специална пресконференция. Аргументът му е, че има доверие на Франция и Европейската комисия. По-късно Външната комисия в Парламента, която трябваше да обсъди пакета документи и специален двустранен протокол към него, отложи заседанието си с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Те настояха правителството да внесе решение по казуса, което да бъде обсъдено. БНТ разполага с протокола, в който са предвидени мерки преди, по време и след евентуално начало на преговори на Скопие с ЕС по пакет въпроси.

Депутатите от ГЕРБ ще подкрепят френското предложение за започване на преговори на Северна Македония с ЕС, ако то влезе в парламента. Според лидера на партията Бойко Борисов предложението е много добро и ще помогне на процеса на разширяване със Западните Балкани. Борисов призова премиера Кирил Петков да се престраши и да свика веднага заседание на МС по темата.

"Ако се престраши, ще има 59 депутати в подкрепа на даване "зелена светлина" на Северна Македония и Албания. Така че да си свика веднага МС, да даде предложения, да дойде в парламента. Ние му даваме възможността да отиде в Брюксел, да не срамим България, да не ни сочат с пръст като тъмен субект, а напротив - като евроантантическа държава, сега е моментът да се покаже", заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Часове по-късно Външната комисия в НС трябваше да изслуша министър Теодора Генчовска, която да обясни как е защитен българският интерес в специален двустранен протокол между София и Скопие - част от евентуалната преговорна рамка на Република Северна Македония с ЕС.

"Ние идваме като експерти да подпомагаме работата на Външната комисия, очакваме смели решения, председателката на Комисията ще даде изявление да видим какво са свършили", заяви Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Още в началото депутатът от ДПС Станислав Анастасов предложи заседанието да бъде отложено, защото няма проект на решение на МС за разглеждане на въпроса.

"Министерството е изпратило абсолютно всички възможни. Това, което ни липсва, е решение на МС", заяви Станислав Анастасов от ДПС.

"Това в момента, което се случва тук, е някакъв цирк и кризисен ПР, според мен. Съжалявам да го кажа. Също така, разбрах, че сте изпратили писмо до външния министър да внесе проект на решение в НС. Г-жо председател, външният министър не е от органите, които могат и имат законодателна инициатива. Това е МС и народните представители", заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Доклад за развитие на преговорите за отношенията с РСМ по двустранната и по европейската писта и достигнат етап в тях.

ПРОТОКОЛ от Второто заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония;

"Опитахте се с темата "Република Северна Македония да злоупотребявате с нея в последните седмици - и от ИТН, и от ГЕРБ, и Възраждане. И сега цялата тази дискусия по същество, която трябваше да проведем и да видим къде сме и какви са следващите стъпки, вие я скрихте от българските граждани", заяви Кристиан Вигенин от БСП за България.

"МС и министър-председателят се опитват да избягат. Работейки толкова дълго време срещу националния интерес на България, да си изпие горчивата чаша, да предложи решение, след което аз с удоволствие ще наблюдавам как с ГЕРБ и ДПС ще гласувате заедно", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Което видяхме днес сутринта в зала, го видяхме и тук на комисия. Беше провален кворума, за да не може да бъде избран нов председател, видяхме новата коалиция отново в действие, не мога да разбера, защо беше скрита министър Генчовска, имайки предвид, че тя е член на МС. И ГЕРБ, и ДПС казаха - искаме от МС. Тя е от МС. Когато тя дойде, те отказаха да бъде чута", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната.

"Ще свикаме извънредно заседание. Ще уточним точно кога, за да бъде проведена тази дискусия", заяви Венцислава Любенова, председател на Външната комисия в НС, ПП.

"Това предложение на френското председателство, което всички са съгласни, че е добро, ние можем да го изпуснем. То повече рискуваме да не бъде на масата. И тогава това ще бъде национално предателство и аз просто искам да попитам ГЕРБ дали всъщност подкрепят, защото искат ние да успеем да намерим най-доброто решение, или имитират подкрепа, надявайки се чрез процедурни ходове да не може да се стигне изобщо до решение", заяви Христо Иванов, "Демократична България".

"Защо това предложение е толкова лошо за нас? Поради една много проста причина. Просто то изземва инициативата и вече ние от субект се превръщаме в обект на преговори", каза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Македонските българи също изразиха резерви към проекта на протокол между София и Скопие и настояха за по-сериозни гаранции към българския интерес.

"Ние, македонските българи, искаме нещо много просто - решаване на проблема между Македония и България по такъв начин, че да бъдат защитени националните интереси на българския народ и да бъде защитено нашето достойнство като българи", каза Петър Колев, председател на ПП "Граждански демократичен съюз" - РСМ.

Проектът на протокол, по който София и Скопие са преговаряли, не е подписан от нито една от двете страни. Документът предвижда две години след подписването му да бъдат отразени в учебниците по история текстовете, по които Историческата комисия вече е намерила компромис, а до една година - да бъде намерена формула за Средновековието. До евентуалното влизане на Скопие в ЕС всички спорни исторически периоди да бъдат изчистени. Има мерки за езика на омразата, паметниците, правата на българите и реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим.

Утре в 15.00 ч. Комисията ще се събере отново.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 представя отбора в контрола срещу АПОЕЛ Никозия
ЦСКА 1948 представя отбора в контрола срещу АПОЕЛ Никозия
Посолството на САЩ в Москва с нов адрес - "Площад на Донецката народна република"
Посолството на САЩ в Москва с нов адрес - "Площад на Донецката народна република"