НОВИНИ

Горещата точка Украйна: Историята на един нестихващ конфликт

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 18.12.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Европа
Слушай новината

От седмици Западът е загрижен заради засиленото руско военно присъствие край границата с Украйна. Темата влезе в разговорите на четири очи между президентите на Русия и САЩ на 7 декември. Само преди дни Джо Байдън, отговаряйки на въпроси на репортери в Белия дом, заяви, че очаква допълнителни лични контакти с Владимир Путин в обозримо бъдеще.

"Украйна е болна тема за Русия, въпреки че руснаците отричат значимостта на Украйна. Държавата е от огромно стратегическо значение - Черно море, близостта ѝ до Европа, тя представлява всъщност границата с европейските държави. Така че това е изключително важен район за Русия", коментира проф. Олга Каменчук от Северозападния университет в Чикаго.

"В момента Русия е доста изолирана и няма особено добри перспективи за в бъдеще. Западът няма интерес да опрости действията на Путин в Украйна, а г-н Путин иска да се върне на световната политическа сцена и да бъде забелязан", допълва проф. Каменчук.

За изводите след преминалата среща между президентите на двете велики сили, какво цели с поведението си руският президент Владимир Путин, както и как ще реагира украинската армия на случващото се в момента на границата на страната с Русия - тези и други въпроси зададе журналистът Симеон Гаспаров, който разговаря с експерта по международна безопасност и политическа психология проф. Олга Каменчук.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С грижа за другия: Благотворителни инициативи преди празниците
С грижа за другия: Благотворителни инициативи преди празниците
Ловци откриха труп на мъж край село Стара Кресна
Ловци откриха труп на мъж край село Стара Кресна