НОВИНИ

Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 15.04.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Изборите приключиха и днес откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Това заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов в първата си реч от парламентарната трибуна при откриването на 45-ия парламент.

Днес много се говори за съгласие, обединение, заедност, заяви още Иванов. По повод това, че заседанието беше открито в старата сграда на Народното събрание, той заяви:

"Тази сграда не е просто символ на материализация, а на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за гражданство и кураж.

Даваме ли си сметка, че основното нещо, което искат българските граждани, е законност, правила, здрави институции", попита риторично Христо Иванов.

Той обясни кои са част от основните приоритети, по които "Демократична България" ще работи в този парламент. Това са:

  • дълбока реформа в изборния процес
  • реформа в правосъдието
  • връщане на изпълнителната власт в границите на законността
  • отстояване на енергийния суверенитет на България
  • изчистване на фактите, ограничаващи свободата на медиите

Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран Висшия съдебен съвет, допълни той.

Внесли сме още днес промени в деловодството за закриване на специализираните съдилища, заяви Христо Иванов, с което предизвика аплодисменти от част от народните представители в залата.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в настоящия ѝ модел и да това ще доведе до премахването от длъжност на г-н Сотир Цацаров, каза още Христо Иванов.

"Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия, готови сме да подкрепим готовността за тези действия и на други колеги", допълни Иванов.

"Считаме, че е легитимно, ако ни бъде предложено да влезем в разговор с "Има такъв народ". Разбира се, не става дума за пакетна подкрепа, а за подкрепа на политики. Ако "Има такъв народ" излъчи свое предложение за кабинет, ние сме готови да подкрепим и други действия", обясни още Христо Иванов.

В края на речта си той пожела успех на всички депутати.

Всичко за първото заседание на новия парламент четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията
Мая Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията
Край на проклятието! Манчестър Сити отново е на 1/2 финал в Шампионската Лига
Край на проклятието! Манчестър Сити отново е на 1/2 финал в Шампионската Лига