НОВИНИ

Иран атакува Израел

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
23:19, 13.04.2024 (обновена)
21615
Чете се за: 07:07 мин.
По света
сащ предупреждават възможна масирана атака иран израел
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Иран е изстрелял десетки дронове и ракети срещу цели в Израел. Новината беше потвърдена и от Тел Авив, и от Техеран.

Като причина за нападението Техеран посочва атаката на Израел срещу иранското консулство в Дамаск, при която загинаха 7 души.

Напрежението между Иран и Израел ескалира още повече, след като по-рано днес иранската революционна гвардия плени товарен кораб в Ормузкия проток, собственост на израелски милиардер.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари потвърди за атаката.

"Иран изстреля безпилотни летателни апарати към територията на държавата Израел. Наблюдаваме заплахата във въздушното ни пространство. Няколко часа ще са необходими, за да стигнат дроновете до територията на държавата Израел. Израелската армия и военновъздушните сили изпълняват предварително изготвен план. Като част от подготовката - GPS системите няма да работят в някои райони. Прекъсванията са направени съзнателно и в съответствие с плана".

Вижте повече в извънредната емисия "По света и у нас":

Пред израелската телевизия "Канал 12" генерал от резерва заяви, че всеки от безпилотните апарати носят по 20 килограма експлозиви и израелската противовъздушна отбрана е готова да ги посрещне и неутрализира.

Премиерът на Израел Бенамин Нетаняху направи обръщение към нацията:

"Граждани на Израел. През последните години, особено през последните седмици, Израел се подготвя за възможността за директна атака от Иран. Нашите отбранителни системи са готови, подготвени сме за всякакъв сценарий - за отбрана и за офанзива. Държавата Израел е силна, както е силна и подкрепата от Великобритания, Франция и много други държави. Поставил съм ясен принцип - който пръв ни удари, удряме го ние. Ще се защитим срещу всякаква заплаха и ще го направим със самоконтрол и с целеустременост", каза той.

Държавите в Близкия изток затварят въздушното си пространство

Ирак затвори въздушното си пространство, след като е засякъл дронове да прелитат от Иран над иракската провинция Сюлемайния.

Израел обяви, че прекратява въздушния трафик в 00:30 ч. българско време.

От тази нощ Йордания също затваря временно въздушното си пространство. Страната обяви, че е в готовност да прихване и свали всеки ирански дрон, който наруши въздушното ѝ пространство. Йорданската армия е в състояние на повишена бойна готовност.

Египетската противовъздушна отбрана също обяви бойна готовност.

Отменени са няколко полета от летище София - към Тел Авив и Хугарда в Египет

Заради очакваната атака Израел отмени всички училищни екскурзии и други планирани младежки мероприятия през следващите дни и постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност.

Иран: САЩ да стоят настрани

Минути след 1 часа българско време от представителството на Иран в ООН съобщиха, че нападението срещу Израел е отговор на агресията срещу дипломатическата мисия на Иран в Дамаск и е по силата на чл. 51 от Хартата на ООН. С публикация в X от представителството съобщават, че "с нападението тази вечер въпросът се смята за приключен, освен ако Израел не направи още едва грешка". Техеран предупреждава Вашингтон да не се намесва в конфликта.

Дроновете стигнаха до Израел

Ирански дронове навлязоха във въздушното пространство на Израел минути преди 2.00 ч българско време. От снимки, с които БНТ разполага, се вижда как противовъздушната отбрана на Израел сваля част от безпилотните апарати над Тел Авив.

В Йерусалим са се чули експлозии. В града са били включени и противовъздушни сирени, както и в редица места в Южен Израел и части от окупирания Западен бряг. Имало е предупреждение за въздушна тревога чрез мобилни приложения.

Минути преди 4.00 часа говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че изстреляните от Иран дронове и ракети са над 200. Повечето са били прехванати но част от ракетите са ударили Израел, ранили са момиче в Негев и са причинили леки щети във военен обект.

Израел обещава "внушителен отговор"

Израелски представител обеща "внушителен отговор" на безпрецедентното иранско нападение, съобщи израелската телевизия "Канал 12".

Междувременно Великобритания съобщи, че военновъздушните ѝ сили в Близкия изток ще прихващат всяко нападение по въздух в рамките на сегашната си мисия.

Световните реакции

Редица световни лидери се обявиха в подкрепа на Израел и осъдиха иранската атака.

Американският президент Джо Байдън прекъсна съботната си почивка за спешни консултации в Белия дом.

Израелските сили за сигурност отмениха тревогата рано тази сутрин, предаде ДПА. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че Техеран е използвал около 200 безпилотни летателни апарата и ракети по време на безпрецедентната си директна атака срещу Израел през нощта, но повечето от тях са били поразени, преди да достигнат целите си.

Нанесени са леки щети на военна база, а едно младо момиче е било ранено в южната част на Израел.

Сирени за въздушна тревога прозвучаха в цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маргарита Василева: Мисля, че трябва да сме малко по-уверени в себе си и по-концентрирани
Маргарита Василева: Мисля, че трябва да сме малко по-уверени в себе си и по-концентрирани
Николай Костов: Имаме играчи, които не играят с необходимото самочувствие
Николай Костов: Имаме играчи, които не играят с необходимото самочувствие