НОВИНИ

Испания срази Франция след продължение и е новият световен шампион по баскетбол за юноши до 19 г.

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:59, 03.07.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Баскетбол
Слушай новината

Баскетболистите на Испания спечелиха световната титла при юношите до 19 години на шампионата в Дебрецен, Унгария, след като на финала победиха със 73:69 тима на Франция след продължение.

В зала "Феникс Арена" двата тима изиграха много равностоен двубой, като в хода на редовното време най-голямата разлика достигна 7 точки при 53:46 в полза на "петлите" по време на последната четвъртина, но до финалната сирена испанците заличиха пасива си и така пратиха срещата в продължение.

В добавените пет минути младите състезатели на "Ла Фурия" показаха повече хладнокръвие и така донесоха едва световна титла на Испания при 19-годишните след тази през 1999-а година, когато в тима личат имената на играчи като Хуан Карлос Наваро, Раул Лопес, Фелипе Рейес, Карлос Кабесас и Пау Гасол. .

Най-резултатен за новите световни шампиони стана Жорди Родригес с 18 точки, Рафаел Вилар го последва със 17 и 5 асистенции, а Изан Перес приключи с 14 пункта и 5 борби.

За Франция Мелвин Ажинца бе над всички със своите 20 точки, а Закари Перин се отчете с дабъл-дабъл – 14 пункта и 20 борби, но въпреки това Франция загуби във финала на втори пореден Мондиал за юноши, след като преди две години "петлите" отстъпиха на САЩ.

В спора за бронзовите медал пък Турция надигра именно американците, за да повтори успеха си от 2015-а година, когато южните ни съседи отново се окичиха с бронза. Успехът им вчера пък остави "янките" без отличие от баскетболен шампионат на планетата за юноши до 19 години за първи път от 2011-а година насам, когато тимът на САЩ се нареди 5-и на първенството в Рига, Латвия.

Следващото световно първенство по баскетбол за юноши до 19 години ще се проведе през 2025-а година, когато домакин на форума ще бъде Лозана, Швейцария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма: Не се очаква замърсяване на водата по Черноморието
Министърът на туризма: Не се очаква замърсяване на водата по Черноморието
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Левски Г"
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Левски Г"