НОВИНИ

Изложението "Зелена седмица" в Берлин се провежда на фона на фермерски протести в Европа

Земеделският министър Кирил Вътев откри българския щанд на форума

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:53, 19.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Земеделският министър Кирил Вътев на среща с украинския си колега Микола Солски, е заявил, че предвижданата нова либерализация на търговията с украински стоки поражда допълнително напрежение сред българските фермери. Срещата се проведе в Берлин, където министър Вътев откри българския щанд на международното изложение "Зелена седмица". Тази година то се провежда в условията на протести на немските фермери, които недоволстват срещу орязването на субсидиите им от федералното правителство.

Тазгодишното изложение "Зелена седмица" е по-различно на фона на протестите на фермери в няколко европейски държави срещу дъмпинга на украински земеделски стоки. При откриване на изложението земеделският министър на Германия Джем Йоздемир заяви, че разбира гнева на фермерите в страната срещу орязаните субсидии и че предстои да се решават проблеми които са от години.

Българският министър Кирил Вътев съобщи, че у нас се прави анализ за пазарното поведение на фермерите, защото правителството предвижда отпускане на помощи заради Украйна не на калпак, а според това кой колко е пострадал от вноса на украински стоки.

"Такава задача е възложена на екип от министерството който в момента работи за да отидем с него на срещата и аз очаквам обективност и почтеност от страна на всички земеделски производители тъй като трябва да видим всички ли да получат най-големите трябва ли да получат и да видим на тази база при един такъв обективен анализ какви модулации трябва да се сформират за може хем да има бюджет, хем да бъдат подкрепени реално тези, в момента имат нужда", заяви Кирил Вътев - министър на земеделието и храните.

След няколко дневно прекъсване, в което фермерите в Германия спряха протестите, за да преговарят с кабинета, днес недоволството им се пренесе пред изложението "Зелена седмица". Сред основните им искания са федералното правителство да спре с орязването на субсидиите и намаляването на преференциите за земеделските стопани. Утре, в рамките на изложението 70 земеделски министри се събират, за да дискутират проблемите на фермерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Касабов е изпълнил указанията на Търговския регистър за вписване като президент на БФС
Михаил Касабов е изпълнил указанията на Търговския регистър за вписване като президент на БФС
Владимир Зографски преодоля квалификациите в Закопане
Владимир Зографски преодоля квалификациите в Закопане