НОВИНИ

Израел се готви за началото на мащабна сухопътна операция в Рафа

Армията нареди на цивилното палестинско население да се евакуира

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:55, 10.02.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел се готви за началото на мащабна сухопътна операция в Рафа на границата с Египет. Армията е наредила на цивилното палестинско население да се евакуира без да бъде обявен краен срок за това.

Южният град е убежище на над 1,5 млн. палестинци, но въпросът сега е къде биха могли да отидат те.

Това не е първият път, в който Израел нарежда на цели градове в Ивицата Газа да се евакуират. В началото на декември бяха дадени 24 часа на жителите на столицата Газа да се преместят на юг.

Става дума за 1,1 млн. души. Десет дни по-късно последва заповед за евакуация на втория по големина град - Хан Юнис.

Все по-агресивната война, която Израел води срещу Хамас, предизвика остри критики от страна на неправителствени организации и световни лидери, включително американският президент Джо Байдън, макар Вашингтон да е близък съюзник на Тел Авив.

Рафа - най-южната точка на Ивицата Газа, превърнала се в убежище за над 1,5 млн. разселени палестинци. Неотдавна израелската армия обяви, че напълно е прочистила северната част на анклава от бойци на Хамас, а тази седмица премиерът Нетаняху нареди цивилното население в Рафа да се евакуира.

Без да посочва кога Тел Авив съобщи, че подготвя сухопътна операция в по думите им последния бастион на Хамас. Удари срещу града бяха нанесени и днес. Генералният секретар на ООН предупреди за задаващ се "хуманитарен кошмар" в Газа.

"Тази военна операция може да има апокалиптични последствия за Ивицата Газа. Знам, че това е силна дума, но към момента вече 5% от населението са или убити и ранени, или в неизвестност. Трябва се опитаме да помогнем на тези хора, а не да засилваме страданието им", заяви Фелипе Лазарини, ръководител на агенцията за подпомагане на палестинските бежанци към ООН.

Критики към Израел отправиха и от Европейския съюз и Съединените щати. В един от най-острите си коментари спрямо Тел Авив Джо Байдън определи намеренията на израелската армия като "прекалени".

Евакуация на всички хора от Рафа е практически невъзможна, казват правозащитни организации. Все по-трудно става и осигуряването на храна, като според ООН най-тежка е ситуацията за около 300 000 блокирани на север палестинци, където 15% от децата страдат от недохранване.

Недостиг има и на питейна вода. Израел обаче е на мнение, че агенцията за палестинските бежанци към ООН си сътрудничи с Хамас и не допуска доставки на хуманитарна помощ.

"Сами ще намерим начин да осигурим на хората лекарства, храна и каквото друго им е необходимо. Другият вариант е да оставим да се разпореждат Хамас и да се изправим пред нов седми октомври, а не бихме го допуснали", допълни Узи Даян, бивш генерал от израелската армия.

В четвъртък Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня с аргумент, че това би се приело като капитулация. Според израелската армия за пълната победа на Израел са необходими още няколко месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец Бургас стигна до драматичен успех срещу Шумен, Рилски спортист удължи победната си серия в НБЛ
Черноморец Бургас стигна до драматичен успех срещу Шумен, Рилски спортист удължи победната си серия в НБЛ
Стурла Холм Лагрейд триумфира с титлата в мъжкия спринт на световното първенство по биатлон
Стурла Холм Лагрейд триумфира с титлата в мъжкия спринт на световното първенство по биатлон