НОВИНИ

Нетаняху нареди евакуация на цивилните от Рафа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:14, 10.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на военните да подготвят евакуация на цивилното население в Рафа и да разширят военната офанзива срещу Хамас. И Съединените щати, и ЕС възразиха срещу подобно решение и добавиха, че то би имало "катастрофални последствия". Храна за животни и ориз - с това преживяват останалите в Газа цивилни. От ООН предупреждават, че рискът от глад е огромен.

Бежански лагер в Рафа. Градът и импровизираните селища край него, са приютили повече от милион и половина бежанци, които са потърсили убежище от военните действия във вътрешността на Газа. Ямен е от Хан Юнис, Рана - от Деир Ал-Балах. Семействата и на двамата са пристигнали в Рафа в опит да намерят сигурно място.

Ямен Абу Резик: "Има израелски самолети в небето. А ние искахме да го украсим с нашите хвърчила. Да се надяваме, че ще има примирие и ще можем да се върнем в нашия хубав град и по домовете си, и да се забавляваме както преди."

Рана Абу Телах: "Изгубихме всичките си играчки, изгубихме приятели и близки. Както израелците имат самолети в небето, така и ние искахме нещо наше да лети в небето. Само, че израелските самолети нападат, а нашите - не."

Децата обаче са на път да изгубят и това относително сигурно място. Причината - израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на военните да подготвят евакуация на цивилните от Рафа и да разширят военната офанзива срещу Хамас.

"Израел не може да постигне целта си да елиминира ислямистките бойци, които управляват Газа, докато в Рафа остават техни части", се казва в становище на израелския кабинет.

Съединените щати предупредиха Израел, че нахлуване в Рафа ще бъде "бедствие", а Европейският съюз и ООН изразява дълбока загриженост за подобна стъпка.

"Изключително сме разтревожени за цивилните в Рафа. Ясно, е че хората трябва да бъдат защитени. Но ние не искаме да виждаме насилствено изселване, масово местене, което очевидно ще бъде против волята им", заяви Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

Според неправителствени организации, евакуацията на всички цивилни от Рафа е невъзможно. Израел е информирал египетските и катарските посредници, че въпреки, че е отказал предложението на Хамас за примирие, все още е готов за преговори. Според Би Би Си обаче представители на палестинската радикална групировка напускат Кайро и диалогът между враждуващите страни е в застой.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездите на световните ски стартират в Банско в събота
Звездите на световните ски стартират в Банско в събота
Владимир Зографски преодоля квалификациите за първия старт от Световната купа по ски скок в Лейк Плесид
Владимир Зографски преодоля квалификациите за първия старт от Световната купа по ски скок в Лейк Плесид