НОВИНИ

Фермери продължават да протестират, въпреки преговорите (ОБЗОР)

Картофопроизводители блокираха пътя за Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 10.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството оказва се все още не е преодоляло напрежението създадено от земеделците. Вчера държавата се разбра с протестиращите и те обещаха, че протестите спират. Днес обаче други земеделски организации заявиха, че не приемат договореното. Картофопроизводители даже блокираха за 40 минути пътя за Гърция при хаджидимовското село Садово.

В 11.00 часа тежкотоварна техника затвори пътя за Гърция. Животновъди и производители на картофи, царевица и други култури заявиха, че не са съгласни с договореното с правителството.

"Ние не искаме пари, не искаме субсидии. Ние искаме пазар. В момента имам още 500 тона картофи. Не мога да ги продам", заяви Владимир Шаренкапов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

"По принцип месото трябва да е 20 лева. Вижте в Турция, вижте в Гърция какви цени дават. На нас какво ни дават, 6 - 7 лева. Ние сме фалирали вече", коментира Костадин Узунов.

"И царевицата ще спрем, защото цените украинците ги държат ниски. Миналата година 60 ст., сега са на 40 и просто не върви работата на добре", допълни Алипи Дифекчиев, производител.

Освен промяна в позицията на България относно вноса от Украйна земеделците искат преразглеждане на зелената сделка и промяна на политиките за планинските райони.

Земеделците от Садово се оплакаха, че заради промени в наредбите преди две години статутът на земите в региона е бил променен, но реални промени няма.

"Искахме малко подпомагане за необлагодетелствани региони. Те така ни водят, защото наистина сме необлагодетелствани. Ето виждате на тия баири - какво да изкараме ние. Неглижират ни", заяви Владимир Шаренкапов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Хората разчитат основно на кредити от банките и много от тях вече са пред фалит.

"Искам да ме чуе господин министърът, искам да ме чуят и всички преговарящи вчера, които се съгласиха да си сложат подписите. Ако днес вземем 10 лева на декар или ставки при плодове и зеленчуци като миналата година, есента след жътва ще загубим по три. Защото, ако нямаме политики, ако няма промяна на ситуацията, ако няма ревизия на зелената сделка, ние ще продължим да губим. Това, че ще закърпим положението за месец и половина, два, не означава, че това е изход от ситуацията", смята Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите.

Протестиращите изсипаха цистерна с тор на пътя за Гърция, но бяха категорични, че в следващите дни това ще се случи и в София.

Протестите ще продължат в понеделник. Водят се и разговори с гръцките им колеги за общи действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна ДКС се справи с Хектор у дома за първа победа през сезона във волейболното първенство при жените
Варна ДКС се справи с Хектор у дома за първа победа през сезона във волейболното първенство при жените
Спартак Плевен разгорми Берое в НБЛ, Академик Пловдив надигра Черно море и остана в битката за топ 8
Спартак Плевен разгорми Берое в НБЛ, Академик Пловдив надигра Черно море и остана в битката за топ 8