НОВИНИ

Израелските сили атакуваха град Газа и водят сражения в центъра му

Израел почете паметта на жертвите на нападенията на "Хамас" преди месец

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:54, 07.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

С възпоменателни церемонии Израел почете паметта на жертвите на нападенията на Хамас точно преди месец. Израелската армия води боеве в центъра на град Газа. Според израелския военен министър лидерът на Хамас Яхия Синуар е блокиран в бункера си. В телевизионно обръщение тази вечер премиерът Нетаняху отново изключи примирие без освобождаване на заложниците.

След като затегнаха обръча около град Газа, израелските сили атакуваха града и водят сражения в центъра му. Израел смята, че ръководството на Хамас се намира именно в град Газа. Израелската армия показа видео с разрушаване на тунели на групировката.

"Израелските сили са в сърцето на град Газа. Те настъпиха от север и юг в пълна координация между армията, флота и авиацията", каза Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Тел Авив смята, че ръководството на терористите се укрива в болницата Ал Шифа в града. В момента там обаче има хиляди, които не мислят да напуснат болничния комплекс.

Ом Хаитам Хеджела - жителка на лагер в болницата Ал Шифа: "Каквото и да направят, няма да напуснем Ал Шифа. Спират водата, спират тока, няма храна, но ще ядем бисквити и ядки."

Израел отново отвори 4-часов прозорец за евакуация и много палестинци напуснаха северната част на Газа към южната.

Ола ел Гул - жителка на Газа: "Беше страшно. Видяхме танкове от всички страни, без войници, само танкове. Вдигнахме ръце и продължихме да вървим. Носехме бели флагове. Бяхме уплашени, но успяхме."

Палестинските здравни власти съобщават за най-малко 23-ма убити при два отделни удара в Хан Юнис и Рафа. Градовете са в южната част на Газа, където Израел насочва палестинците от северните райони. Израелските сили не коментираха атаките, но съобщиха, че са поели контрола над крепост на Хамас в Северна Газа при скорошни боеве.

Месец след смъртоносните нападения на Хамас Израел отдаде почит на своите 1400 жертви и отново призова към освобождаването на 242 заложници. Своеобразен площад на похитените и изчезналите е в центъра на Тел Авив със снимки на отвлечените от Хамас, празна маса, знамена и мечета играчки.

Нива Венкерт - майка на отвлечения Омер Венкерт: "Чакам сина си и мисля, че всеки начин е добър да ги върнем обратно, да върнем моя Омер на баща му, на семейството му, на живота му."

Израелският премиер Бенямин Нетаняху тази вечер отново назова условието за примирие:

"За Газа няма да има гориво и примирие без освобождаването на нашите заложници."

Израел ще носи "цялостната отговорност за сигурността" в Газа за "неопределен период от време" след края на войната, заяви още Нетаняху в интервю за американска телевизия.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов допусна поражение в първия кръг на Sofia Open
Димитър Кузманов допусна поражение в първия кръг на Sofia Open
Шахтьор Донецк постигна изненадващ успех над Барселона
Шахтьор Донецк постигна изненадващ успех над Барселона