Как политическите играчи влизат в надпреварата за 45-ото Народно събрание

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
06:00, 02.03.2021
Чете се за: 09:32 мин.
Политика
тренд партии влизат сигурност следващия парламент
Слушай новината

Кризата с COVID-19, икономическите и социалните политики, както и реформите в здравеопазването. Това ще са основните теми, които ще очертаят предизборната кампания за парламентарния вот.

Дебатите, политическите спорове, обвиненията и защитата на конкретни политически решения започнаха далеч преди началото на официалната кампания.

В последните си месеци живот 44-ият парламент

постигна печален рекорд с изключително ниско доверие

от страна на българските граждани. Народните представители обясняват това, обвинявайки се взаимно в липса на добри законодателни решения, анализатори откриват в този спад на доверие лошо качество на изработените закони и често липса на адекватност към проблемите на хората, а с отношението си към институцията избирателите подсказват необходимостта от реформи.

С обновени листи, нови коалиции и изборни заявки за решаване на основни проблеми след няколко дни партиите ще влязат в кампания, рамкирана от COVID мерки и с надеждата на здравните власти, че към 4 април в поведението на епидемията ще има известно отстъпление.

Готовността на партиите е

като преди голямо спортно състезание – има трансфер на играчи,

изработват се тактически решения, разузнаването работи. Кой ще влезе в първия отбор е въпрос, на който отговор ще има на 2 март. Това е крайният срок, в който партии и коалиции вече трябва да са регистрирали листите си в Районните избирателни комисии.

ГЕРБ влиза в политическата битка за 45-ото Народно събрание в коалиция със СДС и в споразумение с гражданското движение ДЕН. По-лесно е да изброим министрите, които няма да са водачи на листи, отколкото тези, които ще бъдат начело.

Водачи ще бъдат и председателят на парламента Цвета Караянчева, бившият вътрешен министър Младен Маринов и областният управител на Пловдив Дани Каназирева. ГЕРБ прави заявка за продължаване на управленския мандат и залага на водените до момента политики.

В изявленията си в последните седмици, наред с отчета за свършеното по време на мандата,

министри изразяват увереност в ново 4-годишно управление.

В Бюджет 2021 управляващите казват, че са заложили мерки за овладяване на здравните, икономическите и социалните проблеми. За парламентарната опозиция, както и за извънпарламентарните партии, актуализация на бюджета ще се наложи заради недобре планираните приходи и разходи.

След известни корекции на мерките за подпомагане на бизнеса, повечето поискани от самия бизнес, ГЕРБ отчита позитивни резултати, а за социалната подкрепа на уязвими и нуждаещи се лица, управляващите твърдят, че обхваща значителна част от хората с ниски или без доходи.

Логичният отговор на здравната криза и борбата с пандемията е

влизането на лекари в листите на почти всички партии

и коалиции.

Голямата лидерска битка между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова ще е в София и Пловдив – това ще бъде в 25 МИР в София и 16 МИР в Пловдив.

Лидерски сблъсък на изборите: Борисов срещу Нинова в София и Пловдив

Преди няколко месеца БСП обнови ръководните си органи и отстрани от ръководни позиции досегашни депутати и популярни политически функционери. Така, стягайки редиците, левицата декларира, че ще стъпи на "Визия за България", за да предложи политическа платформа за спечелване на парламентарния вот.

Освен битката за първото място, БСП дава заявка за провеждане на ключови реформи. Ако темите за това болниците да не са търговски дружества, да се въведе прогресивното подоходно облагане, а ДДС-то да е диференцирано са заявени отдавна, то други предложения – сред които например

утвърждаване на по един учебник за предмет в училище

– трябва да бъде ясно аргументирано.

Ако спечелят вота на избирателите, БСП планират промяна в ключова за ГЕРБ реформа по отношение на фигурата на специалния прокурор, който може да разследва главния и замяната със съдебен контрол върху неговите актове.

ДПС застава на старта на кампанията за парламентарния вот със заявката за влизане в изпълнителната власт, направена на отчетно-изборната конференция на партията, на която беше преизбран за председател Мустафа Карадайъ.

Знакова подкрепа от турския президент Ердоган допълнително мобилизира членовете на партията, които в знак на уважение номинираха почетния си водач Ахмед Доган за депутат.

Без публични обсъждания и разногласия, ДПС подреди листите си, като за водачи бяха издигнати утвърдени политици от Движението, но и млади лица от младежката организация.

ДПС оставя без отговор въпроса

с кого би поделял отговорността за евентуално бъдещо управление.

Но и със заявката на лидера Карадайъ за "програма за ускорено развитие на страната". От движението са категорични за едно – че няма да подкрепят президента Румен Радев за втори мандат.

Честно ли е към избирателя партиите да не отговорят на въпроса с кого ще се коалират, за да съставят следващия кабинет, попита в предаването на БНТ "Още от деня" социологът Боряна Димитрова.

Въпросът има различни отговори за гласоподавателите и политиците. И ако за избирателите е важно да научат как партиите ще сглобят следващата управленска формула, то всички партии оставят този въпрос за след изборите. Изминалият вече над 30 години преход и различните управленски формални и неформални мнозинства у нас дават повод за съмнение дали някои управленски коалиции не са вече договорени.

Обединените патриоти претърпяха сериозна метаморфоза. От една страна се разделиха с ГЕРБ, от друга се разпаднаха и ще се явят на изборите поотделно или в нови коалиции.

Всяка една от тези три партии сега настоява, че с участието си в управлението има заслуга за ключови промени като повишаването на пенсиите, повишаването на минималната работна заплата, ограничаването на шума в ресторантите. Чуха се вече и някои признания, че в последните месеци на управлението, патриотите са правили

компромиси в името на запазване на кабинета "Борисов 3".

ВМРО ще се явят самостоятелно на парламентарните избори. НФСБ влезе в коалиция с „Воля". Атака, чието участие в коалицията Обединени патриоти беше прекратено предсрочно, също ще се бори самостоятелно за гласовете на избирателите.

Жени Калканджиева, Кристина Димитрова, Искрен Пецов и „Агент Тенев“ в листите на ВМРО

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" влиза в предизборната надпревара с девиза „ние сме срещу всички" и с прогнозите на социолозите за проценти, които дават шанс на формацията да влезе в парламента.

Очакването, свързано с "Има такъв народ", е нейните кандидати за парламента да разяснят пред избирателите своята политическа платформа. Самият Слави Трифонов ще е водач на листа и е напълно възможно да го видим като депутат в 45-и парламент.

"Демократична България" е коалицията, която обединява партиите "Да България", ДСБ и Зелено движение. От коалицията настояват за сериозна съдебна реформа и оставка на главния прокурор. Те влизат в предизборната надпревара със заявка за модернизация, ускорено развитие и правила, които да важат за всички граждани.

"Изправи се! Мутри вън" е формацията, на която социолозите също дават шанс за влизане в парламента. Ние сме тези, които бяхме на протеста повече от 100 дни, казват лидерите на коалицията. Сред техните идеи са въвеждане на истински демократичен модел на управление, както и въвеждане на икономически мерки, които да стабилизират малкия и средния бизнес.

Ключова за социолозите на тези парламентарни избори ще бъде избирателната активност. Мнозина не се наемат да я прогнозират заради непредвидимостта на разпространение на епидемията от COVID - 19.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СЗО: Новите случаи на COVID-19 са се увеличили за първи път от 7 седмици
СЗО: Новите случаи на COVID-19 са се увеличили за първи път от 7 седмици
Максималните температури днес ще бъдат между 8° и 13°
Максималните температури днес ще бъдат между 8° и 13°