НОВИНИ

Кои са ключовите позиции в листите за новия парламент?

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:58, 26.02.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Политическата интрига през последните дни е свързана с имената и подредбата в партийните листи. Засега само от БСП, ВМРО и "Републиканци за България" официално са обявили водачите си на листи. До 2 март обаче всички политически играчи трябва да представят хората, които ще се борят за доверието на избирателите на 4 април.

От ГЕРБ официално още нищо не са казали, но от изказване на областния координатор в Шумен стана ясно, че министър Красимир Вълчев ще оглави листата там. Ако това се потвърди, в Шумен Вълчев ще се бори за подкрепа в конкуренция на социалиста Иван Иванов и най-вероятно на Мустафа Карадайъ.

Очаква се листите на ДПС да са ясни в края на седмицата, а лидерът на партията да е водач и в Кърджали. Там той ще се състезава с Петя Михалевска от БСП.

Очаква се Цвета Караянчева да оглави листата на ГЕРБ в Кърджали. По думите и предизборна кампания ще е кална. Но увери, че ГЕРБ ще заложи на позитивните послания. Каза и какви хора ще намерят място в листите.

"Ще има изненади, хора, които са водили дълго време листи също ще останат по местата си, може би на по-задни позиции. Ние залагаме както на утвърдени политици и членове на партията, така и на хора от гражданската квота, хора професионалисти, които могат да бъдат полезни в парламента", каза председателят на НС Цвета Караянчева.

В Русе със сигурност водачи на листи ще са Крум Зарков от БСП и Искрен Веселинов от ВМРО.

След като вчера ВМРО обявиха кандидатите си от гражданската квота, днес съобщиха и партийните водачи. Листата на ГЕРБ вероятно ще води спортният министър Красен Кралев, а на ДПС - Бюрхан Абазов.

А във Варна най-вероятно здравният министър Костадин Ангелов ще оглави листата на ГЕРБ. Лекар ще се бори и за гласове за АБВ - това Атанас Мангъров. ВМРО издига лидерът си Красимир Каракачанов, а веднага след него от гражданската квота се подрежда Иван Димов Иванов, който днес напусна парламентарната група на БСП. Кандидатът на левицата е Борислав Гуцанов. Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че БСП сега трябва да концентрира върху парламентарните избори.

"В момента най-важното е добрата кампания, убедителната кампания и спечелването на парламентарните избори. А след това ще помислим и за президентските избори и аз смятам, че така ще постъпят моите колеги от БСП", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Водачи на листи в 23 многомандатен избирателен район в София ще са депутатът от БСП Христо Проданов и журналистът Горан Благоев от Републиканци за България. Очаква се листата на ГЕРБ да оглави вицепремиерът Томислав Дончев.

Новата формация "Изправи се! Мутри вън!" вероятно ще избере Мая Манолова за водач на листата си, макар че официално още нищо не е обявено.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев потвърди пред БНТ, че влиза в политиката, но не каза коя партията го е поканила в листите си.

"Да поканиха ме, да, приех", каза д-р Симидчиев.

Симидчиев иска да е катализатор за консенсус между политическите сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Панагюрище 17-годишен без книжка обърна кола, приятелят му загина (Обзор)
В Панагюрище 17-годишен без книжка обърна кола, приятелят му загина (Обзор)
ЕС очаква тесен диалог със САЩ в областта на сигурността и отбраната
ЕС очаква тесен диалог със САЩ в областта на сигурността и отбраната