НОВИНИ

Каква е ситуацията в отделенията за ковид пациенти в Благоевград?

изчерпан капацитетът отделенията ковид пациенти благоевград
bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 04.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Здраве
Слушай новината

Инфекциозните отделения в многопрофилната болница в Благоевград продължават да приемат пациенти с коронавирус. В същото време броят на новозаразените в областта продължава да се расте динамично.

През последните две седмици пациентите, които минават през лечебното заведение, са около 40 на седмица.

Зам.-директорът на болницата д-р Александър Костов коментира, че пациентите обикновено са над 65-годишна възраст и са с придружаващи заболявания. През последните три дни пациентите, които са преминали през спешно отделение с ковид са 21. От тях 15 са хоспитализирани, каза д-р Костов.

По-рано днес съобщихме погрешка, че ковид отделенията в МБАЛ-Благоевград са запълнени - по-късно през деня директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев уточни, че в многопрофилната болница има достатъчно свободни легла както за ковид пациенти, така и за такива с други заболявания.

Заместник-директорът д-р Костов обаче сигнализира пред БНТ, че ковид пациенти се приемат единствено в тази болница, а съгласно последната заповед на бившия здравен министър Сербезова всяко едно лечебно заведение тябва да има готонсот за прием на ковид пациенти.

През деня заместник здравният министър Александър Златанов посети и разговаря със специалистите от спешното приемно отделение на държавната болница, с екипите на ЦСМП-Благоевград и регионалната координационна централа.

Златанов, директорът на РЗИ-Благоевград д-р Петър Илиев и екипът му увериха, че в цяла Благоевградска област има достатъчно свободни болнични легла.

"Област Благоевград се намира на Етап 1 от действащия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Планът предвижда, че на този етап лечението на граждани с коронавирусната инфекция се осъществява в болничните структури по инфекциозни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни болести, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия и др., както и в структури за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните. За област Благоевград 14-дневната заболяемост от COVID-19 на 100 хил. души население е 333. Лечебните заведения в областта разполагат с достатъчно свободни болнични легла за пациенти с COVID-19, в т. ч. и с достатъчно интензивни легла. В момента в областния град са хоспитализирани 26 пациенти, диагностицирани с коронавирусна инфекция. На територията на цялата област към 4 август общият брой на настанените в болници пациенти с COVID-19 е 48, като в интензивно отделение е настанен един пациент".

Репортер: Аксения Ангелова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 години след началото на делото: Вальо Топлото отново пред съда
13 години след началото на делото: Вальо Топлото отново пред съда
Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване заради липса на финансиране
Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване заради липса на финансиране