НОВИНИ

Какви са реакциите: Санкции и протести срещу руската военна операция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:55, 25.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Със санкции и протести много държави отговорят на руската операция в Украйна. В над 50 руски градове също имаше демонстрации. Задържани са над 1500 души.

От екипа на БНТ: В Одеса пристигна първи автобус за евакуация на българите, строят се укрепления на входа на града

Цветовете на Украйна озаряваха тази нощ сгради - символи от всички континенти на света. "Спрете войната!" и "Спрете Путин!" скандираха протестиращи в различни държави. Солидарността към украинците вече завладя социалните медии. Милиони потребители поставиха украинското знаме в профилите си.

Въздушни удари в Киев (ОБЗОР)

Демонстрациите срещу руската операция излязоха от границите на Европа. Протести имаше от Бейрут до Ню Йорк и Канбера.

"Аз съм против войните. Против това хората да бъдат наранявани, да бъдат убивани хора. Не искаме Втора световна война отново. Искаме мир", споделя Сюзан Джарамани, жителка на Бейрут.

"Страшно е да усещаш, че не можеш да направиш нищо", допълва Карина Корчева, жителка на Чили.

В Париж противниците на войната се събраха на Площада на Републиката.

"През 21-и век да има война в сърцето на Европа е нещо, което не бихме могли да си представим", коментира Вадим Шейко, жител на Париж.

При мащабно полицейско присъствие протестираха и в Русия. Властите забраниха демонстрациите. Последваха арести.

Много обаче останаха, за да защитят позицията си. Най-масовите демонстрации бяха в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

От Брюксел до Канбера - светът продължава да отговаря със санкции на руската военна операция. Япония е поредната държава, която се присъедини към списъка с финансови мерки срещу Москва.

"Спрете военната операция, върнете войските обратно в Русия. Знаем цената на войната, смъртта нараства, виждаме страх, мъка, ужас във всяко кътче на Украйна. Всеки ден невинни хора плащат най-високата цена", заяви Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Според Вашингтон руските сили напредват към украинската столица и още руски войници продължават да навлизат в Украйна. Владимир Путин се опитва да свали украинското правителство, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен.

"Това, което знаем е, че част от руския план е бил да изложи Киев на опасност. Виждаме сили да нахлуват от север, от изток и от юг, и всичко това е част от плана за който предупреждавахме света през последните седмици", каза още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Франция ще ускори разполагането на свои войници в Румъния, заяви френският президент. Той е с Владимир Путин и се е опитал да го убеди да прекрати военната операция. Според Макрон е полезно да бъде оставена отворена вратата на диалога с Кремъл.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК има готовност да подкрепи българите, които пристигат от Украйна
БЧК има готовност да подкрепи българите, които пристигат от Украйна
Спорове в парламента и за парите на Столичния градски транспорт
Спорове в парламента и за парите на Столичния градски транспорт