НОВИНИ

Какво е искал да каже авторът с арката пред храма - обяснението на "Колективът"

Появата на червеното килимче под арката е мистерия, казват авторите на проекта

Александър Невски арка
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 11.12.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Появата на червеното килимче под арката пред храма "Св. Александър Невски" е мистерия за авторите на проекта, а по план самата арка е трябвало да бъде с по-големи размери.

Това става ясно от позиция на фондация "Колективът", автор на временните намеси на площада около катедралния храм, разпространена в социалните мрежи. Арката пред "Свети Александър Невски" беше премахната броени дни след поставянето ѝ след като провокира редица негативни коментари.

В дълга публикация в социалните мрежи от "Колективът" дават подробности за проекта и първоначалния замисъл на коледното оформление на площада.

Слоганът “Светлината в нас” е вдъхновен именно от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници.

От организацията разказват, че са работили безвъзмездно като са реализирали проекта в краткия срок от две седмици.

"Мистерия е откъде се е появило известното червено килимче, тъй като в групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако го открием някъде бихме го запазили", посочват от "Колективът".

В заложения чертеж арката беше с размер 7 м в широчина и 4,5 м височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили, посочват от "Колективът". Проектът е променен в последния момент.

"Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията.

Това, което пропуснахме е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме, и причината - крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината", посочват от "Колективът".

От фондацията, обаче поясняват, че дори и да са забелязали навреме корекциите в размера на арката, вероятно щяха да се съгласят с това.

"Защото намесите от това естество в градската средата са динамични, краткосрочни, подлежат на грешки, публично обсъждане и когато не се харесат твърде от обществото винаги могат да бъдат премахнати, както се и получи. От друга страна, ако една такава временна намеса е високо отличена, тя следва да бъде поощрена, припозната от администрацията на града и запазена, или развита в перманентна форма както в много добри примери по света.

Големият позитив, който успяхме да открием в цялата тази ситуация, е че ставаме свидетели на тенденция, в която обществото ни става все по-чувствително към средата около себе си и реагира на промените в нея. Силно се надяваме, обаче, тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори", посочват от фондацията.

От "Колективът" уточняват и че в дизайна на пространството не е участвала арх. Заря Врабчева, каквито твърдения се появиха в пространството. Нейната роля е консултантска и касае сценографията на потенциални бъдещи музикални събития на площада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 4 души са загинали след руска атака срещу Киев
Най-малко 4 души са загинали след руска атака срещу Киев
Сдружението "Левски на левскарите" поиска акциите на Левски от Наско Сираков
Сдружението "Левски на левскарите" поиска акциите на Левски от Наско Сираков