НОВИНИ

Каракачанов: Никой на тези консултации не е споменавал датата 4 април

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 15.01.2021
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах да разбера защо не на 28 март, но дали щеше да бъде тогава или на 4 април, на 18 април или по-нататък, дата като дата. За избори единствено трябва да се осигури нормален честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват, да им се осигури възможността да отидат до урните.

Това заяви по темата за парламентарните избори в предаването "Панорама" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Познавам българската родна действителност. Отдавна съм в този народен цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни подобни консултации, най-накрая ще стане така, както президентът е решил. А и като гледам как завършиха консултациите, мисля, че моята теза се потвърди", каза министърът на отбраната.

Каквото и да кажат партиите според него, няма значение, защото по думите му, никой на тези консултации не е споменавал датата 4 април, а президентът е избрал именно нея.

Президентът: Парламентарните избори ще са на 4 април

Той коментира, че не се страхуват от българите в чужбина и ако в България последните 30 години има политическа формация, която да прави нещо за българите в чужбина, това е ВМРО.

"Не знам защо се създава това внушение, че българите в чужбина не могат да гласуват. Ще ви припомня законът какъв е. В страните членки на ЕС могат да се откриват секции навсякъде толкова, колкото искат българските граждани там. Извън страните от ЕС има определен брой секции. И на последните избори се видя, че в чужбина гласуват 1% от българите, които живеят там. Секциите са достатъчни", категоричен беше Каракачанов.

Той уточни, че е против безразборното откриване на секции извън ЕС навсякъде. Това според него означава една друга държава да организира изборния процес и да определя колко депутати ще има българският парламент. И припомни как преди време в турски градове е имало по 170-190 секции, там според него, се е гласувало на 120% и се е гласувало само за една политическа формация.

Каракачанов допълни, че няма как да се гарантира контролът и честността на изборния процес по пощата.

"Ако говорим за гласуване по пощата в България, мога да ви кажа какво ще се случи, една тотална манипулация. Електронното и машинното гласуване, които са една голяма дъвка, с която някои от опозиционните партии разиграват сценки, започват европейски държави да го отменят и да го отлагат. Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено", попита Каракачанов.

Той заяви, че в България практиката е да се променят законът за изборите малко преди самите избори и то винаги е в полза на този, който ги променя.

"Да оставим законодателството такова, каквото е и ако има недъзи в това законодателство, да го променяме след изборите. Защо не го направихме в последните 4 години", попита вицепремиерът.

Той коментира и темата Република Северна Македония. По думите му това е стратегическа за нас тема:

"Защото както казваше президентът Петър Стоянов, това е най-романтичната, но и най-трагичната - бих добавил аз, част от нашата история. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в Република Северна Македония, и никакви избори не са причината", добави Каракачанов.

По думите му договорите се подписват, за да се изпълняват. А, за съжаление, в Република Северна Македония са смятали, че подписват договор, но могат да не го изпълняват.

"Там и до ден-днешен, въпреки всички превратности на времето, въпреки терора, който беше наложен след 44-а година в Титова Югославия, все още има много хора, които наричат себе си българи. Ние имаме морал и исторически ангажимент към тези хора", коментира Каракачанов.

И уточни, че това правителство на Заев най-много търси компромиса. "Но когато направиш компромис към политиците в Република Северна Македония, те го възприемат не като жест на благородство, а като слабост и незаинтересованост".

"Ние не искаме да се откажат от своята идентичност. Искаме нещо много просто: да бъдат така добри да създават своята идентичност оттогава, когато са възникнали условия за това", заяви вицепремиерът.

Каракачанов: България винаги е помагала на Македония, получихме задкулисни игри

Той беше категоричен, че не сме затворили вратата, но те трябва да коригират политиката си, да преосмислят това, което правят, и в дебатите и преговорите, които се водят между двете страни, разговорите продължават.

По темата за армията и похарчените средства, Каракачанов коментира, че армията не е похарчила нищо извън това, което е в бюджета. Освен това, са спестили 300 млн., които са оставили на разположение за пандемията от COVID-19. Разходите, които са направени, са гласувани още през 2018 г. в българския парламент с проектите за модернизация.

Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото

"30 години армията не беше модернизирана и техниката не беше ремонтирана. Искате в същото време да привличаме кадрови военнослужещи да служат на техника, която не може да бъде използвана. 4 години по 10% се увеличават заплатите на българските военнослужещи. Няма авиационна платформа, която да не е ремонтирана. Същото и по отношение на сухопътните войски. Но не за сметка на заплатите на военнослужещите", завърши министърът на отбраната.

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нерегламентирано частно парти с над 30 човека в пловдивски ресторант
Нерегламентирано частно парти с над 30 човека в пловдивски ресторант
С температури под нулата в почти цялата страна утре
С температури под нулата в почти цялата страна утре