Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Гърция осъдиха 85-годишен българин без да е напускал родината

от БНТ
20:20, 15.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Затвор и хиляди евро глоба заради превоз на мигранти в Гърция. Такава присъда получи 85-годишен мъж от Бяла Слатина от гръцки съд, макар никога в живота си да не е напускал България. Според близките му сложният казус е започнал, след като откраднали документите му за самоличност.

Преди 4 години Никола Мичев е обран на пазара в Бяла Слатина. Заедно с портфейла му изчезват личната му карта и шофьорската книжка. Незабавно уведомява полицията.

"Кварталният ми казва: "Чичо Коци, ако имаш дебитна карта, иди да ти я блокират, че ще ти вземат и парите". 300 лв. имах вътре в портмонето, исках с телевизор да изненадам жената", разказа потърпевшият.

Месец и половина след случая Никола шокиран разбира, че е обвинен като съучастник в превозване на мигранти. Бус с 22-ма души, идващи от Турция, е бил задържан в Гърция. А превозното средство, според обвинението е закупено от Никола в Швеция, въпреки, че той никога не е напускал България.

"Всички хора, които са били там, са задържани, дори е намерена неговата лична карта в хората, които били в този бус", обясни внучката на мъжа Илияна Каменова.

Институциите в България съветват близките на Никола да съберат всички необходими данни, оневиняващи мъжа, и да ги изпратят в съда в Гърция. Призовките обаче продължават да пристигат цели четири години.

Сега Никола вече има и присъда от 27 години затвор и глоба от 54 000 евро. Семейството разчита на български адвокат, който работи в Гърция. Надяват се на щастлива развръзка.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Идва ли краят на хартиените касови бележки?
Идва ли краят на хартиените касови бележки?
След екокризата в Искър: Мъртви прасета край Марица и затлачени корита на реки в страната
След екокризата в Искър: Мъртви прасета край Марица и затлачени корита на реки в страната