НОВИНИ

След екокризата в Искър: Мъртви прасета край Марица и затлачени корита на реки в страната

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 15.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Екип на БНТ попадна днес на изхвърлени на брега на Марица мъртви прасета. Само преди месец е премахнато незаконно сметище до пречиствателната станция на Стамболийски.

На места в Марица край Стамболийски е израснала цяла гора. Дърветата са превзели 90% от коритото й. Водата не може да си проправи път и при всеки голям дъжд има опасност от наводнение.

Опасността тук е както за пречиствателната станция за отпадъчни води, така и малко по-надолу за депото за неопасни твърди отпадъци на град Пловдив, което се намира в землището на село Цалапица, обяснява инж. Митко Стойчев- експерт в Областна управа- Пловдив.

За почистването на коритото е отговорна Областната управа в Пловдив. От лятото на миналата година обаче очакват разрешение от Басейнова дирекция, което се обжалва.

Отпадъци има и на река Русенски Лом. Коритото е почистено с 30 000 лв, след като преди повече от 10 години реката заля къщи, ниви и стадиона в село Басарбово.

За другата опасна река Сараджийска, която минава през село Николово, са заделени 180 000 лв за почистването ѝ. Премахната е растителността от коритото в продължение на 800 м, при подходящо време ще се почистят останалите 3 км.

Направихме така, че и коритото да се уголеми, за да може да поеме по-големи обеми вода, казва Златан Ванев, кмет на с. Николово.

За премахването на наносите от брега са помогнали и хората от Николово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция осъдиха 85-годишен българин без да е напускал родината
В Гърция осъдиха 85-годишен българин без да е напускал родината
Католици и арменци искат промяна на датата на изборите
Католици и арменци искат промяна на датата на изборите