Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Столична община с 3 основни цели за 2021 г. - ремонти, детски градини и въздух

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 15.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът на София за тази година е увеличен с малко повече от 100 хиляди лева в сравнение с миналата. Три основни цели си поставя Столичната община с бюджета за 2021-ва - ремонти, достатъчно места в детските градини и подобряване качеството на въздуха.

140 млн. лв. в бюджета за 2021-ва година са насочени за изграждане на транспортна инфраструктура, от тях 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност. Най-голямата реконструкция е на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" - от Съдебната палата до "Княжево".

В Бюджет 2021 са заделени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли.

"Има сериозно увеличение от държавно делегираните дейности. Те са насочени към увеличаване заплатите на учителите, на социалните работници и увеличаване на средствата за здравеопазване", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

8 млн. повече за здравеопазване и 16 млн. повече за социални дейности са предвидени в бюджета.

"През тази година сме предвидили 1 млн. лв., с които да изградим и първата общинска детска поликлиника. Това е неголям проект, знаете, обаче много важен. Тя ще се ситуира в район "Възраждане". Средствата са за реконструкция на съществуващата сграда, и, разбира се, за оборудване", допълни Фандъкова.

Инвестиции в метро и електротранспорт, подмяна на стари печки, увеличени средства за миене на улици и обновяване на паркове. С бюджет от около 200 млн. лева за тези дейности Столичната община ще се бори за подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града.

"Общо 172,520 млн. лв. сме осигурили за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари", обясни кметът на София.

10,6 милиона лева са предвидени за ремонт на културни обекти, 4,6 - за новия сектор Дигитализация. Първата голяма система, която предстои да бъде завършена в тази сфера, е за записване на първокласници. Очаква се след месец бюджетът да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
С температури под нулата в почти цялата страна утре
С температури под нулата в почти цялата страна утре
Идва ли краят на хартиените касови бележки?
Идва ли краят на хартиените касови бележки?