НОВИНИ

Каравана за мечти

Това е историята на Естебан Окон, пилот от Формула 1.

Тереза Мутафчиева
от Тереза Мутафчиева
15:37, 07.10.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
каравана мечти
Снимка:
Слушай новината

"Здравейте! Казвам се Естебан. Израстнах в хубаво семейство във френския град Евро. Майка ми работеше като счетоводител. Баща ми беше механик на автомобили. Поправяше коли в гаража на къщата ни, която сам бе построил. Имахме и куче-Вайпер. После заживяхме в каравана...."

Не, това не са уводните реплики в сценарий на холивудска драма от семеен тип, макар и да звучи обещаващо. Не е и вдъхновяваща история за свободата сам да избираш дома си, да се будиш с различни пейзажи пред себе си и категорично не прокламира номадския живот. Макар че и в него навярно не липсва чар.

Всъщност това е историята на прекалено ранното порастване. История за отговорността в преследването на мечтите и за жертвите, които трябва да бъдат направени, заради вярата на едни родители в едно момче.

Това е историята на Естебан Окон, пилот от Формула 1.

Днес животът му е бляскав. Всички искат да се докоснат до света му. Да му бъдат приятели, да му бъдат близки. Днес той е един от онези мъже, в чиито ръце са поверени едни от най-скъпите и мощни автомобили от състезателен характер. Днес той е пилот на френския отбор „Алпин“ във Формула 1. Днес той е част от най-скъпия спорт в света. Не винаги обаче всичко е подсказвало за този щастлив край.

Страстта му към автомобилите е някак генетечно заложена.

За разлика от баща си Лоран обаче, Естебан не предпочита да ги ремонтира, ами да ги управлява. Поощряван от родителите си започва в картинг сериите, където демонстрира талант и умения, които очакват инвестиции, за да се реализират. Потенциалът в автомобилния спорт уви, струва пари. Когато в семейството на Лоран и Сабрин те свършват, двамата предприемат радикални мерки и продават къщата си, за да финансират мечтите на Естебан. Така се озовават в каравана дълга 6 метра и половина.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Esteban Ocon (@estebanocon)


В официалния подскаст на Формула 1 „Beyond The Grid“ Естебан разказва, че живеят по пътищата около три години. Време, в което изминават 95 000 км. из цяла Европа, за да може малкото момче с огромен хъс да участва в различни надпревари. След всяка една от тях пътуват обратно до училището му, където нощуват, за да могат да чуят звънеца сутрин и Естебан да влезе в клас. В останалото време, когато са отвъд родна Франция, за образованието му се грижи майка му. Номадският живот го превръща в полиглот – говори свободно 4 езика.

Разбира се, не липсват и съдници на семейство Окон. Близки и роднини непрекъснато критикуват Лоран и Сабрин за решението им да заживеят като номади. Не намират за сериозно увлечението на Естебан по автомобилния спорт и далеч не вярват, че момчето може да има бляскаво бъдеще докато расте в каравана. Критиците обаче се превръщат в най-добрите мотиватори.

Търпеливо и трудолюбиво Естебан и неговият карт, натоварен в старата каравана извървяват пътя до успеха.

През 2012 г. става част от Формула Рено, две години по-късно дебютира във Формула 3.

През 2015 г. се доближава до голяма цел, присъединявайки се към академията на „Мерцедес“ и година по-късно се оказва, че всяка една жертва си е струвала. Естебан Окон заменя за остатъка от сезона Рио Харианто за тима на Мейнър.

Дебютът си във Формула 1 прави в Гран При на Белгия.

Останалото е история, която в цифри изглежда така: 151 старта, 1 победа и 3 подиума.

А какво мислите всъщност прави Естебан с първата си заплата? Оставя съвсем малко за себе си и останалото дава на родителите си за къща. За дом, в който заслужено да отброяват успехите на сина си, дом, в който да остареят удовлетворени от смелостта и вярата в него.


Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФК Септември направи пореден изходящ трансфер
ФК Септември направи пореден изходящ трансфер