НОВИНИ

Кино-литературният фестивал "Синелибри": Какво да очакват любителите на хубавите книги и филми

Близо 70 филма във всички жанрове в София и в още 6 града

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:22, 18.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

"Синелибри" с 10-ото си издание. Кино-литературният фестивал започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември. Близо 70 филма във всички жанрове очакват любителите на хубавите книги и филми в София и в още 6 града.

В десетия ден на десетия месец ще започне 10-ото издание на престижния фестивал. Пленителната неаполитанска драма "Партенопа" на Паоло Сорентино, която проследява историята на една от сирените в гръцката митология, известна с девичия си глас и с легендата за основаването на Неапол, ще открие "Синелибри".

"Посланията във филма са за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове, за пътя на мечтите ни. Лентата проследява живота на Партенопа от раждането до смъртта ѝ - как е живяла в началото и как е изглеждал животът ѝ в края или най-общо казано - филмът е това, което очакваме от живота и от любовта. Именно това са важните неща", заяви Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София.

Във филмовата селекция нe липсва и българско участие. Едно от заглавията е "Заведи ме вкъщи" по книгата на Михаил Вешим.

"Много ме вдъхнови самата история, тя е толкова чиста. Тя е разказана през призмата на едно дете без родители, което излиза от дома, в което е настанено, среща се с всякакви известни личности и разбира, че всъщност истинското семейство, истинските близки хора не са тези, които са бляскави, а са тези, които са до нас, когато имаме нужда от тях", коментира Мартин Геновски, режисьор на филма "Заведи ме вкъщи".

"Очаквайте един безкраен празник "Поезия безкрай", филми, базирани върху книги, обвързани с книги, с литература. Писатели, режисьори, актьори от цял свят - най-доброто от света на киното, обвързано с литература, най-големите фестивали със световни премиери", каза още Жаклин Вагенщайн, директор на "Синелибри".

Педро Алмодовар и Жак Одиар са само част от имената, чиито филми ще можем да гледаме. Зрителите ще се насладят на изключително документално кино и гала вечери на над 10 държави. И звездно жури, от което част е и Мария Бакалова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джовани Ло Селсо донесе успеха на Бетис срещу Хетафе в Ла Лига
Джовани Ло Селсо донесе успеха на Бетис срещу Хетафе в Ла Лига
Двоен успех за българските шахматисти на Олимпиадата в Будапеща
Двоен успех за българските шахматисти на Олимпиадата в Будапеща