НОВИНИ

Фармацевтите остават в протестна готовност: Ще има ли вендинг машини с лекарства?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:19, 18.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

В опита си да се противопоставят на вендинг машините за лекарства извън аптеките днес от Българския фармацевтичен съюз извадиха числа.

Според тях в България има почти два пъти повече аптеки на глава от населението от средното за Европа. Към момента аптеките у нас са малко над 3000. Твърдят, че 98% от населението има достъп до аптека в рамките на 30 минути.

В същото време обаче отново по техните данни се оказва, че огромен брой - 2 милиона и 400 хиляди души от над 240 общини, нямат денонощна аптека. И също така - колко от аптеките разполагат с автомати за продажба на лекарства без рецепта фармацевтите не знаят.

И сега в някои аптеки има автомати за продажба на лекарства без рецепта, които работят денонощно. В Поморие има денонощна аптека, има и автомат за лекарства.

"Не бих казала, че оборотът ни е много голям. Едва ли не зависим от тази вендинг машина - не. Но въпреки всичко хората я ползват", заяви Жана Радева, помощник-фармацевт.

В Свети Влас, където живее Пепа, денонощна аптека няма. От "Възраждане" предложиха и депутатите приеха на първо четене държавата да финансира разкриването на денонощни аптеки или поставянето на автомати за лекарства в населените места без аптеки. В текстовете не е пояснено дали така ще се отпускат само медикаменти без рецепта.

"Това няма да реши никакви нужди на населението. Това е просто един предизборен пиар", допълни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Чрез въвеждането на такива неконсултирани законопроекти се стига до едно стимулиране на самолечението в обществото ни", коментира Аделина Любенова, председател на ИКМФ.

"Тези автомати ще бъдат пряка конкуренция поставени извън аптеките на вече действащите аптеки", добави Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

От ПП-ДБ предложиха автомати да се поставят на местата без денонощна аптека и от тях да се купуват само лекарства без рецепта. Така хронично болните от малките населени места, които получават лекарства с рецепта по Здравна каса, ще трябва да си ги набавят от най-близката аптека. А сметките показват, че разкриването на денонощна аптека е по-евтино от поставянето на вендинг машина.

"Ако една вендинг машина струва 180 хиляди лева, това е практически една година заплатата за денонощна аптека - да може да бъде разкрита", заяви д-р Александър Симидчиев, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

От миналата година Здравната каса стимулира финансово разкриването на аптеки в малките населени места. Така по данни на фармацевтите са разкрити 7 аптеки.

"Тази сума не се усвоява. Очевидно е, че това не е достатъчен финансов стимул за фармацевтите", коментира Маргарита Генчева от "Възраждане".

"Ако се направи и се подобри това целево финансиране - там ще има аптеки и тогава няма да има нужда тези вендинг автомати", каза още Димитър Маринов.

Предстои второ обсъждане на промените в парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад Ахмед Доган
Учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад Ахмед Доган
Иван Алипиев и Антверп Джайънтс отпаднаха на старта на квалификациите за баскетболната Шампионска лига
Иван Алипиев и Антверп Джайънтс отпаднаха на старта на квалификациите за баскетболната Шампионска лига