НОВИНИ

40 дни преди изборите: Ще има ли отново проблеми с машинните бюлетини?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:24, 18.09.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

40 дни преди поредните предсрочни парламентарни избори основният въпрос е ще има ли отново проблеми с машинните бюлетини, след като на последния вот се разпечатваха бели или непълни. От ЦИК казаха, че хартията сега ще е нова, а от фирмата изпълнител на дейностите, свързани с машините, заявиха, че проблемите идват от неподходящата хартия, както и от принтерите.

Инж. Петър Пенчев от Монтана е подал пет сигнала до прокуратурата за хартията за машинно гласуване от 2023 досега. Той е техник на машините и още след последните избори на 9 юни обясни проблемите с прекалено гладката хартия. Тогава масово се разпечатваха бели, къси или непълни бюлетини. На предишните избори пък имаше проблеми с ролките, които се оказаха по-малки от нужното.

Петър Пенчев, техник на машините: "Вече не трябва да има гланц върху тази хартия. Печатницата на БНБ, аз съм консултирал с тях, за тях не е проблем да поставят това изискване към производителя. В същото време добавихме това, че на последните избори забелязахме, че хартията прозира. Ето сравнението - тази дето пише "Местни избори" е с бял фон."

Фирмата-доставчик на машините предупреди, че всеки път за изборите се печата нова партида хартия, но със защита като банкноти, а това не било нужно. На последните избори 148 бяха машините извън строя, които печатаха празни или смачкани бюлетини.

Веселин Тодоров, "Сиела Норма": "За съжаление расте броят на проблемите с принтерите. Не бих казал дефектирали машини, а по-скоро хартия, която не позволява да се печата върху нея и съответно предизвикваща дефекти с принтерите, но аз това не мога да го твърдя със сигурност. Но расте броят от април 2023 година, когато започна да се работи с такава неподходяща хартия, след това на местните избори 2023 година, на изборите сега юни месец."

Доставчикът на хартията е печатницата на Българската народна банка и това е разписано в Изборния кодекс. От ЦИК нееднократно заявяваха, че са спазени спецификациите, зададени от производителя на машините. Но за първи път откакто има проблеми от Комисията призоваха печатницата да отговори на критиките.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК (16.09.2024 г.): "Да не се създава напрежение и да оставаме с усещането, всички ние, включително и аз, министрите, оставаме с усещането, че едва ли не се доставя хартия с различни технически спецификации от тази на производителя."

От БНБ отговориха, че изпълняват всички изисквания. За последните избори хартията за машините струват близо 670 000 лв. с ДДС. Оказва се, че за три месеца от последните избори все още не е направен анализ на машините с проблеми. Остава без отговор и въпросът колко са хората, които не са успели да гласуват заради проблемите тогава в часовете преди ЦИК да изпрати указания как да действат секционните избирателни комисии в тези случаи. 8 районни прокуратури пък са сезирани заради 54 случая на хора, гласували два пъти за евродепутати.

По темата работиха: Виолета Русенова, Светлин Балкански

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динамо Москва с Цветан Соколов победи Локомотив Новосибирск на Пламен Константинов
Динамо Москва с Цветан Соколов победи Локомотив Новосибирск на Пламен Константинов
След катастрофата с мигранти: Защо пострадалата шофьорка на другата кола е била в ареста?
След катастрофата с мигранти: Защо пострадалата шофьорка на другата кола е била в ареста?