НОВИНИ

Конференция за мир в Украйна: Световни лидери се събраха в швейцарския курорт Бюргенщок

На форума участва и българският служебен премиер Димитър Главчев

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:54, 15.06.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

100 делегации от цял свят участват в двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Русия не е поканена. Вашингтон обяви милиард и половина долара допълнителна помощ за Киев. В конференцията участва и служебният министър-председател Димитър Главчев.

Сред планинския пейзаж на луксозния курорт Бюргенщок, край езерото Люцерн, държавни и правителствени ръководители и високопоставени представители от 100 страни обсъждат базови принципи за край на войната в Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: "Вярвам, че ще станем свидетели на исторически момент тук, на срещата в Швейцария. Благодаря ви за подкрепата и нека се установи справедлив мир възможно най-скоро."

Домакините са обнадеждени.

Виола Амхерд, президент на Швейцария: "Можем да помогнем да се подготви почвата за преки преговори между воюващите страни. За това сме тук."

Обсъжданията в Бюргенщок се фокусират върху различни опасения, свързани с войната, като продоволствената и ядрената сигурност, и свободата на корабоплаването.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ: "Руската атака не е само срещу хората в Украйна, не е само атака срещу глобалното продоволствие и енергийните доставки, руската агресия е атака срещу международните правила и норми и принципите в Хартата на ООН."

Финална декларация се очаква утре.

Русия не е поканена на форума, след като го окачестви като загуба на време. Съюзникът ѝ Китай също не присъства, но Кремъл реагира чрез изявление на официалния представител на руското външно министерство.

снимки: БТА, БГНЕС

Швейцарската конференция трябва да обсъди предложенията на Владимир Путин, ако иска да спаси мира, заяви Захарова. Предложенията, които включват признаване на четири украински области като региони на Русия, бяха отхвърлени от Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бианка Андрееску ще се бори за първата си титла от 2019 насам на турнира в Хертогенбош
Бианка Андрееску ще се бори за първата си титла от 2019 насам на турнира в Хертогенбош
Димитър Дулчев ще заиграе в Румъния
Димитър Дулчев ще заиграе в Румъния