НОВИНИ

Каква е формулата за мир в Украйна?

Конференцията в Швейцария: Присъстващи, отсъстващи, очаквания

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:40, 15.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

28 месеца от началото на войната в Украйна, световни лидери търсят възможности за постигане на мир. Над 100 делегации пристигат в Швейцария за мирната конференция. Русия не е поканена на форума. България е представена от министър-председателя Димитър Главчев.

Заобиколени от внушителни гледки участниците в мирната конференция ще търсят формулата за мир. Форумът се провежда в Бюргенщок - луксозен курорт, разположен край езерото Люцерн. Това е най-голямата среща за Украйна, от началото на войната. Но липсват основни играчи - Русия не е поканена. А Китай отказа да присъства, заради отсъствието на Русия.

Независимо от настояването на Киев в срещата да се включи американския президент, Вашингтон изпраща в Швейцария - вицепрезидента Камала Харис. Във форума ще участват лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Канада и Япония.

Индия също потвърди участие. Турция и Унгария, които поддържат връзки с Русия, изпращат първите си дипломати. Ще отсъства и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. На двудневната конференция в Бюргенщок ще се обсъжда плана на Зеленски за мир, а също ядрената заплаха, продоволствената сигурност и хуманитарните нужди в Украйна.

"Имам много големи очаквания от тази среща. Трябва да обсъдят и връщането на украинските военнопленници. Брат ми е военнопленник", споделя Лидия, жителка на Киев.

Не липсват и скептици, включително и в Украйна.

"Аз съм реалистка, нямам надежди. Изморих се от войната, искам да видя изготвянето на мирен план, но не съм оптимистка", мисли Виктория, жителка на Украйна.

На фронта, Русия продължава настъплението на изток. Руският президент потвърди численността на руските войници, сражаващи се на фронта.

"По програма "Времето на героите" има 80 души, а в зоната, където се провеждат специалната военна операция има около 700 хиляди души", заяви Владимир Путин, президент на Русия

Путин, обаче, не даде информация колко са загинали. Последните данни за смъртни случаи от руска страна са от 2022 г., когато Кремъл съобщи за около 6 хиляди загинали руски военнослужещи. По-рано Путин постави условия за прекратяване на войната. Русия може да спре огъня, ако украинската армия се изтегли от четири области, които вече са завладени от руските сили. Украинският президент Володимир Зеленски определи исканията на Путин като "възраждане на нацизма".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Иванов премина в редиците на Нефтохимик 2010
Владислав Иванов премина в редиците на Нефтохимик 2010
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 15.06.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 15.06.2024 г. (ВИДЕО)