НОВИНИ

Машините за вота в неделя вече пътуват към изборните секции

Николай Минков
от Николай Минков
20:40, 19.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Машините за вота в неделя вече пътуват към изборните секции, съобщи заместник-председателят на комисия Росица Матева в "Денят започва". По думите ѝ няма да има проблеми с бюлетините в чужбина. Част от тях вече са доставени в Северна Америка, но евентуално може да има проблем с доставките към Австралия и Нова Зеландия.

Подготовката на балотажа в чужбина протича нормално, въпреки кратките срокове, съобщи Росица Матева.

"Външно министерство прави всичко възможно и необходимо, за да пристигнат в събота бюлетините навсякъде. Няма данни да има проблем с пристигането на машините", заяви Росица Матева - заместник-председател на ЦИК.

Бюлетините и машините от вчера са на територията на Северна Америка и започва тяхното разпределение по секции.

"Евентуално може да има проблем с бюлетините за Австралия и Нова Зеландия, но там също се прави всичко възможно", заяви Росица Матева.

И на този вот ще се броят 100% разписките от машинното гласуване.

В методическите указания, с които ЦИК последно ги измени, пише, че ще се броят 100% разписки. Не е обсъждано в ЦИК дали ще се вземе нарочно ново решение, но би трябвало да се прилага, че ще се борят 100% разписките и за тези избори. Машинното гласуване този път ще бъде по лесно, обясни Матева.

"В момента, в който се постави картата в машината, на екрана ще се покаже бюлетината, на която ще се съдържат имената на двамата кандидати и кандидатпрезидентските двойки. Номерата в бюлетината ще бъдат същите, които бяха на 14 ноември. Така ще бъдат подредени по възходящ ред и третото поле ще бъде "Не подкрепям никого", заяви тя.

Ще има допълнителни подвижни избирателни секции. Вече са изпратени указания до кметовете и РИК-овете как ще се образуват.

Становището на ЦИК, че всеки човек има правото да заяви, че не желае да бъде избран за депутат, въпросът е дали това да се случи пред ЦИК или пред Народното събрание, заяви Матева по повод заявката, че петима избрани народни представители не искат да заемат мястото си в парламента, сред тях и бившият премиер Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър, ЦСКА и Левски с успехи във волейболното първенство
Хебър, ЦСКА и Левски с успехи във волейболното първенство
Ерик Абидал се развежда след скандала с пребитата футболистка на ПСЖ
Ерик Абидал се развежда след скандала с пребитата футболистка на ПСЖ