НОВИНИ

Меси – развръзката!

стрелба смразяващи заплахи меси родния град
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 06.04.2023
Чете се за: 06:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Къде ще играе Лионел Меси през следващия сезон? Това е въпросът, който вълнува ужасно много почитателите на Бълхата, за които сякаш сегашната кампания вече е приключила, нищо че Пари Сен Жермен далеч не може да се похвали с някакви особени успехи и дори титлата не е капарирана. След Световното първенство в Катар напълно очаквано, а може би и закономерно, аржентинецът загуби огромен процент от желанието си за игра, а отпадането от единствената надпревара, която го кара да бъде поне малко по-енергичен – Шампионската лига – обрече края на настоящия сезон на една вечна летаргия. Бракът между гения от Росарио и тима от френската столица не потръгна добре още от медения месец.

Така и никога не се усети някаква особена връзка или любов между двете страни и из Интернет циркулираха повече клипове от сълзите на Меси при напускането на „Ноу Камп“, отколкото от позирането с фланелката на парижани. И вече всички искат да разберат къде ще завърши кариерата си Лео – ще се върне ли в любимата Барселона, ще отиде ли при вечния си съперник Кристиано Роналдо в Саудитска Арабия, ще потегли ли по примера на други футболни величия към необятния и комерсиален американски пазар?

Според известния испански журналист Гийем Балаге аржентинецът е дал принципното си съгласие да поднови договора с ПСЖ за още един сезон, защото основната му цел е да играе на високо ниво до Копа Америка 2024. Но това по-скоро ще е насилствено и изкуствено подновяване на брачния договор. Балаге допълва, че все пак предстои убеждаване на Меси, че ПСЖ може да се бори за титли на всички фронтове. Нещо, което не изглежда особено сигурно в чисто футболен аспект, ако погледнем историята, а и във финансов, защото един от директорите в клуба Луис Кампос вече е натоварен със задачата да редуцира някои от разходите (включително заплати), за да избегнат парижани излишни разправии с хората, следящи за правилата относно финансовия феърплей. Съвсем неясно е дали треньорът Кристоф Галтие ще запази поста си, като слуховете за негова смяна след края на сезона сякаш изобщо не са преувеличени.

Напускането на някои от основните играчи отново по финансови подбуди не прави решението на Меси за оставане на Парк де Пренс много по-лесно. От ситуацията, разбира се, опитват да се възползват клубове из целия свят, които искат да видят дори само по маркетингови причини световния шампион в редиците си. Ако прибавим към уравнението и човешкия фактор, то прогнозите за напускане на Меси звучат напълно релевантно: в Париж го освиркват, в Барселона скандират името му.

При загубата от Лион през последния уикенд на Парк де Пренс се чуха дюдюкания, когато дикторът съобщаваше името на Меси; снощи около Ноу Камп имаше отчетливи възгласи „Меси, Меси“ преди катастрофално загубеното от Барселона Ел Класико с 0:4. Когато си вкарал 672 гола в 778 мача, не е особена изненада, че хората искат да те видят отново. Бащата на Лионел, който е и негов агент, проведе 25-минутна среща с президента на каталунците Жоан Лапорта – първо рандеву между двете страни от деня, в който беше обявено, че Меси напуска испанския гранд. На Иберийския полуостров се твърди, че важна роля за евентуалното завръщане има и треньорът Шави. Евентуално тактическа постройка, близка до тази, която Аржентина използва, е в плановете на Шави и би се понравила на Меси като позиция на игрището.

Остава любопитно да се проследи и евентуален разговор между самия Лионел и Лапорта, чиято раздяла беше горчива – атакуващият футболист вече се беше съгласил да намали възнаграждението си, преди от Барса да пожелаят нови условия в последния момент и това да наклони везните при решението на аржентинеца. Изниква и въпросът – как Барселона, чието финансово състояние днес е същото (ако не и по-лошо) като деня, в който се разделиха с Меси, ще могат да си го позволят сега? Барса също трябва да намаляват разходите си – със скромните 200 милиона евро. И на хоризонта напълно нормално се появяват и други кандидати – 400 милиона евро на сезон от Ал Хилал изглеждат примамливи, най-меко казано. А и по стечение на обстоятелствата в Саудитска Арабия вече играе Роналдо – и то в Ал Насър. Сещате се за какво става дума – реклами, маркетинг, продажби, шум.

Предстои развръзката. И разочаровани май няма как да няма.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват ни значителни валежи и застудяване - вижте кога
Очакват ни значителни валежи и застудяване - вижте кога
Наско Сираков: Най-важното е да бъдат продадени възможно най-много акции
Наско Сираков: Най-важното е да бъдат продадени възможно най-много акции