НОВИНИ

Министерският съвет одобри Бюджет 2022

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:11, 31.01.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
министерският съвет заседава извънредно онлайн
Слушай новината

Рамката за Бюджет 2022 е приета от Министерския съвет, обяви Кирил Петков. Премиерът и министърът на енергетиката Александър Николов дадоха брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет днес. То се проведе онлайн, тъй като финансовият министър Асен Василев е болен от COVID-19 и е под карантина.

"Приехме предложението за Бюджет 2022 г. Радвам се да ви кажа, че това е бюджет на растежа. Инвестициите от държавата ще бъдат 5,8% от БВП. Дефицитът с ковид мерките ще е 4,1%. Тази година ще инвестираме категорично от 2,9 до 5,8%. Ще имаме безплатни детски градини, започвайки от април, ще инвестираме да няма пенсионер под линията на бедност. Поне за следващите 6 месеца ще имаме мерки за справяне с ковид и високите цени на тока", заяви Петков.

Сметките за ток, които ще се получат февруари, ще включват компенсациите за декември и януари. Започва и работна група, в която ще се обсъдят помощите за общините.

"Докато имаме ситуация, в която една лампа от едната страна на улицата да струва 1587 лева, а друга лампа, от другата страна на улицата, струва 5755 лв., докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление", подчерта Петков.

"Грешни решения" са основният мотив за смяната на ръководството на "Булгаргаз"

Уволнението на директорите на "Булгаргаз" е заради факта, че БЕХ и Министерството на енергетиката смятат, че те на си изпълнили задачите си добре.

"В момента се води разследване и сме сигурни до голяма степен, че част от решенията, които те са взели, резултират във високите цени на газа и 30-те процента повишение, което беше предложено на КЕВР", каза още премиерът.

Според него опозицията се опитва да прехвърли отговорността.

"Очаквам обвинения в следващите дни. Когато видите цифрите и реалните резултати и на 1 януари се качва цената на газа с 30% и се прехвърля отговорността на правителство на седмици - това граничи със саботаж. За ВиК сектора гласувахме допълнителна компенсация от 61 милиона", коментира Петков.

Обратната теза на "Булгаргаз" е, че сме се отказали от по-евтиния доставчик, но това ще се види в съда, ако се стигне до такава фаза, категоричен е премиерът.

"Булгаргаз" публикува доклада от проверката на БЕХ

Има поредица от събития в управленията на ресурсите в "Булгаргаз" и ясно нежелание да се следва политиката на КЕВР, добави енергийният министър.

"Цените, които "Булгаргаз" е предлагал и са одобрени от КЕВР, са публични и на сайта на "Булгаргаз". Може да погледнете променливите на цените на международните пазари и да прецените дали всички ресурси са отишли в полза на гражданите. Дали всеки потребител е задължен да плаща за некомпетентност, заяви Николов.

Енергийният министър обясни, че размерът на компенсациите за газа е висок, като в момента покрива 20% от разходите за битовите потребители.

"България има една от най-ниските цени на природен газ. Ползата за гражданите е споделена с бизнеса. Планираме мерки с партньори от бизнеса. Ще се опитаме това да става бързо, но гледаме да става и прозрачно", уточни Николов.

Според премиера държавата не е е активен работодател, затова са предвидени специални мерки за повишаване на ефективността в публичния сектор.

"Коментарът на вицепремиера Василев беше ясен. Когато сравним колко са продуктивни нашите работници - 50% от средноевропейската. Нашите работници са по-продуктивни, отколкото им се заплаща. Всички ние трябва да работим да повишим продуктивността и ефективността", каза той.

Петков коментира още, че по отношение на Северна Македония приоритизираме добросъседството.

"За Русия - НАТО заявихме, че водещата страна е България. Досега не сме говорили за български батальон. Мислим харченето в посока отбрана да не бъде просто купуване на техника безцелно, за да имаме боеспособност", добави той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" публикува доклада от проверката на БЕХ
"Булгаргаз" публикува доклада от проверката на БЕХ
Задържаха за 72 часа шофьора, прегазил 17-годишното момиче от Гърмен
Задържаха за 72 часа шофьора, прегазил 17-годишното момиче от Гърмен