НОВИНИ

Мярката 60:40 задържа безработицата с 5%

Николай Минков
от Николай Минков
12:22, 10.05.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Мярката 60:40 задържа безработицата с 5%, заяви заместник-социалният министър Зорница Русинова в "Денят започва с Георги Любенов". Тя обясни, че до края на годината ще бъде удължена подкрепата към общините за социалния патронаж.

До 31 август ще бъдат удължена забраната за посещения в домовете за възрастни и на хора с увреждания, заяви зам.-социалният министър.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Там където има случаи на заразени потребители на услуги, хора, които са настанени, ако са в не добро здравословно състояние, се настаняват в болница. Отделят се здравите.

Ще продължи и финансирането към общините за социалния патронаж.

Зорница Русинова- зам.-министър на труда и социалната политика: Може би и до края на годината ще продължи мярката за патронажна грижа за възрастни и самотно живеещи, и хора с увреждания, които трябва да са в карантина. За целта сме отделили 45 млн. от програмата за развитие на човешките ресурси.И вече имаме близо 40 хил. човека, които ежедневно се обслужват.

Според зам.социалния министър мярката на правителството 60:40 за запазване на работните места в най-засегнатия бизнес печели все по-голяма популярност.

Зорница Русинова- зам.-министър на труда и социалната политика: Виждаме и от последните 3 седмици тенденция, че броят на хората, които могат да ползват тази мярка, вече е много по-голям от броя на регистрираните безработни. Т.е. успяхме да обърнем тенденцията, защото около 96 хил. са регистрираните безработни, а 165 хил. са хората, които са задържани на работа. Това на практика означава, че с 5% сме задържали ръста на безработицата, които не трябва да се подценяват.

Тя обясни, че около 12 млн. лв вече са разплатени по мярката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов случай на коронавирус в китайския град Ухан
Нов случай на коронавирус в китайския град Ухан
Нови мерки срещу разпространението на заразата в Ямбол
Нови мерки срещу разпространението на заразата в Ямбол