НОВИНИ

На каква политическа подкрепа може да разчита проектокабинетът "Габровски" (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:00, 13.12.2022
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ден преди да бъде гласуван кабинетът "Габровски" пет от парламентарните партии имат категорична позиция. Засега е ясно, че ГЕРБ-СДС ще гласуват "за". "Против" са - "Продължаваме Промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България". Трите парламентарни групи събират 124 депутати, но е важно колко народни представители ще присъстват в залата при гласуването. Очакват се решенията на ДПС и "Български възход" дали ще подкрепят проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Какви са приоритетите на проектокабинета "Габровски"?

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС изрази надежда, че проектокабинетът "Габровски" ще бъде избран. В сутрешния блок на БНТ тя посочи и откъде очакват подкрепа при гласуването.

"Надявам се ДБ, които още не са се произнесли да размислят и да го подкрепят. Знаете, че те са три политически партии, надявам се всички от тях дори да не са, би трябвало да стигнат гласовете.

- ДБ, БСП и "Български възход" са вашите надежди?

- "Продължаваме Промяната" казаха, че няма да подкрепят така или иначе", заяви Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Екатерина Захариева: Надявам се от ДБ да размислят и да подкрепят кабинета "Габровски"

Атанас Атанасов обаче побърза да разсее надеждите. Каза, че позицията на "Демократична България" отдавна е известна.

"Няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ. Няма никакво значение какви хора има, защото отзад стърчи Борисов, всичко е ясно", каза Атанас Атанасов, ПГ на "Демократична България".

От БСП напомниха, че имат принципно решение на Националния съвет за проектокабинет на ГЕРБ и ще го изпълнят.

"Първият мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепен под никаква форма, нито с отсъствие, нито с други парламентарни практики, които някои хора им се въртят в главите", заяви Георги Свиленски от ПГ на "БСП за България".

Румен Гечев, БСП: Няма да подкрепим кабинет "Габровски", зад него със сигурност стои Борисов

Според "Продължаваме Промяната" обявеният състав на проектокабинета "Габровски" не може да промени мненето им.

"Мандат с ГЕРБ няма да подкрепим тук може би трябва да се търси сигнала към останалите партии дали може там да се намери някакво решение", коментира Андрей Гюров, ПГ на "Продължаваме Промяната".

45% смятат, че ще е добре за България НС да подкрепи правителството на Габровски, сочи флаш проучване на "Алфа Рисърч" за БНТ

"Възраждане" отново отказаха подкрепа. Лидерът го потвърди емоционално.

"Не, няма да размислим, не няма да подкрепим правителството, и да ще гласуваме "против", заяви Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

"Продължаваме Промяната" и "Възраждане" отказаха среща с Габровски

ДПС по-скоро ще подкрепи проектокабинетът "Габровски" заради важните задачи пред държавата, обяви Мустафа Карадайъ тази вечер след заседание на ръководството.

"Ние по-скоро ще подкрепим кабинета "Габровски", но все пак зависи и от програмата и начина, по който ще се представят, защото досега сме имали само една среща с кандидата за премиер г-н Габровски. Да видим утре какво и как ще представят. В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство", коментира Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

От ДПС заявиха, че по-скоро ще подкрепят кабинета "Габровски"

"Български възход" дълго заседаваха. Имат решение, но не го обявиха.

"С цялото ми уважение към проф. Габровски и неговите усилия, както и с цялото ми уважение към това, което прави държавата и нещата се случват в пленарна зала, не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще ни е поведението, но ще го видите. То ще е консолидирано и ще е ясно за всички български граждани", каза Стефан Янев - председател на ПГ на "Български възход".

Стефан Янев към проф. Габровски: Готови сме на разговори за съставяне на кабинет

Така засега кабинетът "Габровски" получава официално четири отказа за подкрепа от четири парламентарни групи. А по повод участието на кадри от НДСВ в проектоправителството проф. Огнян Герджиков обяви, че НДСВ се завръща на политическата сцена. По думите му - в партията има много силни и познати лица.

"Имахме декември месец един Национален съвет. Януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс отново към политиката. Смятам, че има хора, които имат добро мнение за това, което направи НДСВ. И съм оптимист. Смятам, че това може да обърне тренда на политическия живот", коментира проф. Огнян Герджиков.

Как НДСВ се появи на политическата сцена в България

Народното събрание утре ще реши подкрепя ли кабинета "Габровски".

Николай Габровски: Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили

Репортери: Вера Александрова, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС без съгласие за таван на цената на газа
ЕС без съгласие за таван на цената на газа
Виктор Гичев е технически делегат на Световната купа по ски във Вал Гардена
Виктор Гичев е технически делегат на Световната купа по ски във Вал Гардена