НОВИНИ

На първо четене: Одобриха отпускане на пенсии за репресирани от комунистическия режим

Николай Минков
от Николай Минков
17:53, 30.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
народно събрание
Снимка: БТА
Слушай новината

Със 124 гласа "за", 52-ма "против" и 8 въздържали се парламентът гласува на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, който предвижда увеличение с 50% на добавката към пенсиите и създаване на нова правна рамка в Кодекса за социално осигуряване, където вече ще има пенсия за репресия.

"Представителите на Зелено движение в ПП-ДБ ще подкрепим направеното предложение, което го разбираме в двете му части - добавката в пенсията се превръща в пенсия, така че да се преодолее проблемът с липсата на стаж и при навършване на години да се използва тази пенсия, дори този стаж да не е налице. Поправките в Кодекса за социално осигуряване, даващи възможност да се купят 3 години от репресираните не е са достатъчни да се изпълни това условие. А другата част е да се повиши нивото на тази добавка от 50% от средната пенсия в страната, сега се покачва двойно, за да се осъвремени към настоящия жизнен стандарт. Надявам се, че по този начин ще има справедливост към хората, изпратени в лагери и затвори и следва да направим това, за да има справедливост към репресираните", каза Даниела Божинова - ПП-ДБ.

"В края на 49-ото НС бихме могли да направим един жест, който заслужават нашите страдалци, отдали живата си за свободата и демокрацията. Това не е популизъм. Става въпрос за 6000 души. Всяка година на датите, свързани с почитане паметта на жертвите на комунизма, аз се срещам с тези хора. Те са изключително скромни. Те не искат, не стачкуват, не се молят, просто питат, дали можем нещо да направим за тях. А ние можем да актуализираме техните пенсии с 50%. Става дума за 10 млн. лв. за следващата година. Смятам, че тези хора заслужават да бъдат уважени и се надявам всички да подкрепим този законопроект, който да е венец за това Народно събрание в последния му ден", посочи Румен Христов - лидер на СДС, депутат от ГЕРБ-СДС.

"Там, където репресираните, които са добили право на пенсия към сбора на пенсиите, имат право на добавка от 30 до 50% по сегашното законодателство. Ние предлагаме тази добавка да бъде увеличена с 50%, тъй като тези добавки не са актуализирани повече от 20 години. Ние предлагаме да се създаде нова правна рамка в Кодекса за социално осигуряване, където вече ще има пенсия за репресия, тъй като има граждани, които не са добили право на пенсия или това са по-малко от 100 граждани, които не са имали нужните години и стаж", посочи Севим Али - ДПС.

"Предложеният законопроект се вкарва по две причини. За да осигурим малко повече гласове за предстоящите избори и втората причина е, че защото ГЕРБ-СДС искат да подкрепят своя коалиционен партньор и те работят в коалиционни взаимоотношения от 10 години и 10 месеца, с малки прекъсвания и с различни патерици. Това предложение е чисто предизборно и ние няма да го подкрепим", каза Георги Георгиев - "Възраждане".

"Действително доста политически изглежда, това което се вкарва. Ние от БСП не искаме да го политизираме. Ще направим промени и предложения между първо и второ четене и не се изкушавайте да го предложите на второ четене сега този законопроект. Считаме, че в голяма част от мотивите на вносителите има доста исторически оттенък и трябва да се разглежда доста по-внимателно. Не искам да влизам в полемика, за да не се политизира въпросът, макар че така изглежда. Независимо колко са останали живите участници в антифашистката борба, те не са признати като участници във Втората световна война. Във Франция и Унгария са признати. Тук говорим за справедливост. Затова ви моля, нека да се обмисли. Нашите предложения ще ги направим на второ четене и да разгледаме под този ъгъл промените в закона, тъй като има исторически препратки", каза Борислав Гуцанов - "БСП за България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският национален отбор по баскетбол за мъже обяви програмата си преди олимпийския квалификационен турнир във Валенсия
Испанският национален отбор по баскетбол за мъже обяви програмата си преди олимпийския квалификационен турнир във Валенсия
Ергюнал Себахтин: С воля, желание и хъс успях да се върна с медал
Ергюнал Себахтин: С воля, желание и хъс успях да се върна с медал