НОВИНИ

Калин Стоянов: Последното официално преминаване на Брендо през България е през 2013 г.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:55, 27.06.2024
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Последното официално влизане на Евелин Банев - Брендо в страната е точно преди 11 години - на 13 юли 2013 г., съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

Все още няма отговор на въпроса как вече в неизвестност, през месец май 2022 година, Банев е заверил адвокатско пълномощно пред кметския наместник на врачанското село Тлачене. А от МВР не са установили, че тогава Брендо наистина е бил в селото.

Според източници на "По света и у нас" вече в затворническата килия Банев е разказал, че се е прибрал в страната с малък частен самолет в началото на юни 2022 г.

За последен път Евелин Банев - Брендо влиза в страната с белезници.

"На 13 юли 2013 година, като тогава лицето е конвоирано от Република Италия във връзка с участие в наказателно производство. След тази дата не са налични данни за пътуванията на Евелин Банев - Брендо", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

През октомври 2016 г., вече подсъдим, но на свобода, Банев заявява и съответно МВР му издава първо лична карта, а след това и шофьорска книжка. От пролетта на 2018 г. следите на Банев се губят и са издадени Европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол за издирването му. На 7 септември 2021 г. Интерпол Киев уведомява МВР, че Банев е задържан близо до украинската столица и веднага е поискана екстрадиция му.

"След излязла в медиите информация за освобождаването на Банев е изпратена спешна телеграма до Киев за незабавно потвърждение и предоставяне на подробни сведения. В последвалия отговор от бюра Интерпол Украйна уведомяват, че по решение на Апелативния съд Киев, лицето действително е освободено, тъй като е установено, че същия има придобито украинско гражданство", допълни Стоянов.

Снимки: БТА

Девет месеца по-късно обаче във врачанското село Тлачене, Банев е заверил пълномощно на адвокат, който да го представлява.

"При установена беседа и снети обяснения на кметския наместник, същият твърди, че Банев е присъствал по време на заверката на документа, като не е разговарял с него. В хода на проверката от наша страна не са събрани категорични данни, които да сочат, че издирваното лице е посетило село Тлачене", уточни Калин Стоянов.

МВР са установили всички фалшиви самоличности, които Банев е използвал с паспорти от Турция, Гърция, Украйна, Унгария и Молдова, но с нито един от тези документи не е влизал в страната.

Евелин Банев - Брендо неочаквано се предаде и вече е в затвора. Така най-сетне той ще излежи 6-годишна присъда за "пране на пари", постановена още през 2018 г. у нас. Банев се издирва от 2018 г. с червена бюлетина на Интерпол. Има три присъди. Освен тази у нас, той е осъден още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана известен с прозвището "кокаинов крал".

Защо той се предаде доброволно след шест години международно издирване?

На този етап категоричен отговор на този въпрос няма. Има версии, които са с висока степен на вероятност. Първата, че издирван от три държави България, Италия и Румъния - Брендо рискува да бъде задържан във всеки един момент. Ако бъде предаден първо на Италия, тогава ще трябва първо там да излежи 20-годишната си присъда, а след това тези в Румъния и у нас, или общо 36 години. А сега може да иска обединяване на присъдите и да му бъде определено едно общо наказание, което да се равнява на най-голямата присъда - т.е. общо 20 години.

Не трябва да се пренебрегва обаче и една друга версия. След като в период от година са задържани от властите във Франция, Белгия, Ирландия и България над 2 тона кокаин, за което количество има данни, че е отговорен Брендо, неговият живот да виси на косъм и затворът да е най-сигурното място, където Банев може да оцелее.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Юруков става треньор в ЦСКА София
Йордан Юруков става треньор в ЦСКА София
Над 30 учени слависти взеха участие в Международния форум за кирилицата
Над 30 учени слависти взеха участие в Международния форум за кирилицата