НОВИНИ

Над 30 учени слависти взеха участие в Международния форум за кирилицата

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 27.06.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Българските букви, език и книжовност са ключ към славянското и световното културно наследство. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри Международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", който се провежда по нейна инициатива.

В конференцията участват повече от 30 учени слависти от 11 държави. Те обсъждат значението на славянското наследство, съхраняването и разпространението му. Илияна Йотова отбеляза, че научните изследвания предпазват от изкушението за създаване на фиктивна история, която неминуемо води до политически конфликти между страните.

"Ние не оспорваме суверенитета на съвременни държави, нито техния език, не пречим на никого да се самоопределя. Но много ще пречим именно на тези опити да се преписка история, да се присвояват факти. Ние искаме да бъдем добри съседи, но нека да зачитаме общото ни културно наследство, защото то е разковничето за това да няма спорове и конфликти. Науката, изследванията предпазват от изкушението от фиктивна история, което неминуемо води до политически или двустранни или междустранни конфликти", каза Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

"В нашите динамични времена на бурно развитие на технологии, икономика, на глобализъм ние сме принудени да преоткрием ролята на родния език като един от най-дълбоките символи на идентичност, да укрепваме този мост във времето и пространството, който ни връща обратно към дома,към корените, към самите себе си,но и който ни отваря към други народи и култури", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Благоева: Олимпийският медал е по-ценен от световния рекорд
Йорданка Благоева: Олимпийският медал е по-ценен от световния рекорд
Алдаир Невеш: Най-важната цел пред Левски е да стане шампион
Алдаир Невеш: Най-важната цел пред Левски е да стане шампион