НОВИНИ

Митничари откриха рекордния близо половин тон хероин на пристанище Бургас

На този етап няма задържани

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Митничари откриха половин тон хероин на пристанище Бургас. Заловеното количество е рекордно за Бургас и е на стойност около 70 млн. лева. Наркотикът е бил скрит в 4 бутафорни машини за полагане на кабели. Престъплението е трансгранично и досега няма задържани, съобщиха от митницата в Бургас. Те уточниха, че наркотикът е открит в товарно ремарке с казахстанска регистрация, дошло по море с направление Киргизстан - Батуми - Бургас - Александруполис - Гърция.

Полуремаркето пристига в България с ферибот от Грузия, но това не е първоначалното място, от което е тръгнала пратката. Товарът е минал през територията на няколко държави, като целта не е била количеството да остане, а да премине през България и да продължи към Гърция.

"436 килограма високорискови наркотични вещества - хероин. Бяха поставени в 434 пакета, това е рекордно най-голямото количество наркотични вещества, залавяни на територията на Бургас. Общата стойност възлиза на около 70 милиона лева. На този етап няма задържани и няма установени лица съпричастни към престъплението, което е трансгранично", заяви окръжният прокурор Георги Чинев.

"В края на юли на едно от пристанищата в Бургас по море пристигна товарно ремарке с казахстанска регистрация по направление Киргизстан - Батуми - Бургас - Александруполис - Гърция. По документи е превозвало 4 машини за полагане на кабели. След необичайно дълъг престой пристигна литовски влекач с казахстански шофьор, който образува товарна композиция с направление Александруполис - Гърция", допълни Иван Соколов, началник сектор "Борба с наркотрафика" в Митница Бургас.

По думите му при рентгеновия контрол на 9 август са открити редица рискови зони по конструкцията на товара.

"При отварянето на камиона и разтоварването на машините - неравномерни слоеве боя, нови заварки, необичайно ниска плътност за метални конструкции. След пробивания се появи наличието на кафяво прахообразно вещество - след полеви тестове даде индикации за хероин. Явно в металните конструкции имаше тайници от затворен тип се направиха разрези по конструкцията", добави Иван Соколов.

Поясни, че във всяка една от носещите греди са установени плексигласови кутии с пакети с хероин.

"Имаше немалко и празни тайници по конструкцията на машините, общият обем на едно зареждане щеше да бъде над 700 килограма", уточни Иван Соколов.

"Касае се за особено тежък случай при особено големи размери. Целта не е била количеството да остане, а да премине през България и да продължи към Гърция. На този етап конкретно физическо лице, което е съпричастно към извършената контрабанда в края на юли, няма. Извършено е престърсване и изземване на целия товар. Наказанието предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода глоба от 200 000 до 300 000 лева и санкция, насочена към имуществото не дееца. Полуремаркето пристига в България с ферибот от Грузия, но това не е първоначалното място, от което е тръгнала пратката. Товарът е минал през територията на няколко държави", каза още наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионките от Марица започнаха подготовка за новия сезон
Шампионките от Марица започнаха подготовка за новия сезон
Винисиус е отказал оферта от Саудитска Арабия
Винисиус е отказал оферта от Саудитска Арабия