НОВИНИ

Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)

Взривовете край Елин Пелин затихват, хеликоптери гасят, все още летят осколки (ОБЗОР)
bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин затихват, но все още летят осколки. Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин, каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Хеликоптери "Кугар" и Ми-17 от състава на Военновъздушните сили започнаха да гасят огъня в зоната на инцидента.

Първа жертва

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи рано тази сутрин, че приетият вчера в "Пирогов" с 35% изгаряния 49-годишен мъж е починал. Става дума за доцент Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет. Той е представител на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки и е работил в сферата близо 30 години. При адския взрив е бил силно обгазен.

Тежко остава състоянието на 20-годишното пострадало момиче

Лекарите в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишната дъщеря на Петър Шишков - Кристина, която също е била там. Търсят се кръводарители за нея. Момичето е с 85% изгаряния.

Технологична грешка или човешка небрежност е причината за инцидента?

Мощни взривове разтърсиха района вчера малко след 18.30 ч., а складовете за пиротехника продължават да гърмят и към момента. Все още остава неизвестна причината за трагедията. По първоначални данни на очевидци технологична грешка най-вероятно технологична грешка при подготовка на специално представление със заря е причина за взрива в склада край гара Елин Пелин, научи БНТ.

Главният секретар на МВР заяви, че взривът е възникнал от складово помещение в началната част и има първоначални данни от свидетел. Най-вероятно става въпрос за човешка небрежност, каза Калганджиев и добави, че може би това ще е една от основните версии, по които ще се работи.

Преустановено е движението на влакове в района

Обявено е частично бедствено положение и снощи започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Ограничено е движението в района и е преустановено движението на влаковете.

Фини прахови частици над нормата

Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин, показват данните от мобилната лаборатория. Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че замърсяването на въздуха е проблем особено за чувствителните, хора, особено за тези, които имат хронични белодробни и хронични сърдечносъдови заболявания.

Проверките на властите не отчитат влошаване в качеството на въздуха.

"Към момента няма завишение на фини прахови частици няма и опасност за живота и здравето на хората", коментира Кристиян Иванов, зам.-директор на "Аварийна помощ и превенция“ към СО.

Неспокойна нощ за живеещите в района

Измина неспокойна нощ за жителите на Гара Елин Пелин и съседните населени места. Близо 150 души са евакуирани от домовете си. Хората са уплашени, има счупени прозорци и тавани вследствие на взривовете. Граждани разказаха, че чакат да утихне, за да се приберат по къщите.

Председателят на Общинския съвет Богомил Бранков разказа и как е била организирана евакуацията на хората от село гара Елин Пелин.

"По нареждане на вътрешния министър първите две улици бяха евакуирани, беше подготвено място за пренощуване в читалището в Гара Елин Пелин, но всички хора се настаниха при близки, каза Богомил Бранков - председател на Общинския съвет в Елин Пелин.

Не е засегнат един от складовете с голямо количество пиротехника

Взривовете в складовете продължиха през цялата нощ и все още се чуват периодично, но вътрешният министър посочи, че честота им се забавя.

"Чувате има гърмежи, на всеки час се извършваше облитане с наши дронове, с които наблюдавахме ситуацията. Складът за който се очаква че има 2 тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Покрай него е горяло, но той е в цялост", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Кога ще влязат разследващите?

До момента облитанията с дронове са установили силно горене в центъра на складовата база. Пожарникари и разследващи ще влязат там 24 часа след последния гърмеж.

"Към момента не е целесъобразно да влиза жива сила, тъй като при тяхното задействане започва летеж на осколките във всички посоки. Защото са паднали така нар. пирамиди, които са били построени, когато са били в склада", заяви комисар Кирил Желев, ГД "Специални операции и борба с тероризма".

В общината се създава кризисен щаб, предстои оценка на щети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна със Стефка Костадинова и Георги Глушков в Париж
Румен Радев се срещна със Стефка Костадинова и Георги Глушков в Париж
Ботев Враца се похвали с ново попълнение
Ботев Враца се похвали с ново попълнение