НОВИНИ

Начало на изборния ден в Пловдив, 471 са секциите за гласуване

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 02.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Към този момент всички секции в Пловдив са отворени и изборният ден е започнал без затруднения. От РИК 16 заявиха, че единственият възникнал проблем е, че четири машини още вчера не са заработили, което означава, че в тези секции днес ще се гласува само с хартиени бюлетини. Две от тях се намират в ОУ Душо Хаджидеков.

За областта от РИК 17 казаха, че няма все още информация за всички 13 общини, но председателят ѝ Янко Радунчев смята, че всички секции са отворили. Там няма неработещи машини. Няма информация към някое от училищата да има отправена бомбена заплаха. Но дори това да се случи е направена организация с органите на МВР, за да може минимално да се повлияе на изборния процес.

В Пловдив-град с право на глас са малко над 302 000 души, а в областта - над 290 000. В града избирателните секции са 471.

Общо 115 избиратели ще гласуват в трите подвижни избирателни секции, 211 - в лечебните заведения, а в двете избирателни секции в затвора и ареста право да гласуват имат 153 лица.

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Проблем с машината за гласуване има в секция 5 в НУ "Неделя Петкова" в Сопот. В момента тя не работи и има проблем с отчитането на гласовете и при принтирането. РИК трябва да излезе с решение там да се премине към гласуване само с хартиени бюлетини. По-късно имаше проблеми и с машините в още две секции, които са разположени в СУ "Иван Вазов". СИК чака решение и за там да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Вижте и още във включването на Нели Ангелова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камелия Нейкова, ЦИК: Няма информация за неоткрити секции в началото на изборния ден
Камелия Нейкова, ЦИК: Няма информация за неоткрити секции в началото на изборния ден
6 са секциите за гласуване в Австралия
6 са секциите за гласуване в Австралия