НОВИНИ

Какво стои зад казуса с българските рибари, които бяха задържани в Румъния?

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 01.04.2023
Чете се за: 15:00 мин.
След новините
Слушай новината

Българските рибари не само са без обвинения, но по последна информация след няколко дни ги викат в Румъния, за да им запорират официално корабите. В същото време Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури отказва да вземе отношение по казуса, че нямат становище от Румъния. Въпреки че са участвали в проверката заедно с румънските власти и са наясно и с европейското законодателство, което диктува правилата. Не са потърсили контакт и с рибарите, за да чуят тяхната версия, нито да ги попитат имат ли нужда от съдействие. Резултатът - девет дни рибарите ни са без кораби, без препитание, без подкрепа от ресорната им агенция и без яснота за бъдещето си.

Доц. Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА: "Това, което мога да кажа, задържани са за нерегламентиран улов на акула. В момента в морските пространства на Румъния има забрана едномесечна за улов на акула. И това, което знаем, е, че на нашите кораби е имало акула".

Емил Милев, председател на Рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "Нормално е агенцията да е най-запозната с европейските регламенти и законите, които действат в нашия сектор. Първата реакция от объркване ли, от незнание ли по-скоро, нека някои други да го коментират, беше неточна".

Красимир Петров, капитан на риболовен кораб: "Искаме оставката на директора на ИАРА, която се изказва некомпетентно по медиите и щом е толкова некомпетентна тази дама, няма работа там. Каква е некомпетентността ѝ? Некомпетентно е изказването ѝ, че сме бракониери и сме риболували в румънски води. Това е напълно некомпетентно, след като ние имаме становище и те имат становище от Европейската комисия, че това са общо европейски води".

Ако това беше първият случай на арестувани български кораби, непознаването на европейското законодателство можеше и да тежи като някакво обяснение. Но респектирането на нашите риболовци е систематично, с повтарящи се основания на фона на предупреждения от страна на Европейската комисия, че нарушават общностното законодателство.

Случаят става още по-фрапиращ освен заради намесването на български контролни органи в тази акция, но и заради факта, че задържането на трите кораба става няколко дена след като излезе решението на съда в Страсбург по друг подобен казус. И искането за оставка на ръководството на ресорната агенция, от която рибарите очакват да защити интересите им е логична.

Късно вечерта на 23 март българските риболовни кораби са спрени за проверка на 55 мили източно от Констанца от граничните служби на Румъния. Операцията е съвместна, освен Гранична полиция е имало служители на българската Агенция по рибарство и аквакултури и техни колеги от Румъния. Проверката установява, че на борда на нашите риболовни кораби има акула, която е забранена за улов в акваторията на Румъния от 15 март до 15 април. Това дава основание на румънските власти да считат българските рибари за нарушители. Обяснението на капитаните, че не се намират в румънски териториални води и не нарушават европейското законодателство води до напрежение и последвало задържане на екипажите и корабите.

Красимир Петров, капитан на риболовен кораб: "Да се считаме за задържани, ако искаме, щели да ми сложат и белезниците и да сложат техен екипаж да кара кораба. След като казаха, че сме арестувани, и аз се подчиних и тръгнахме за Констанца".

В Констанца следват дълги разпити на българските рибари и обстойни проверки на корабите, включително и с водолази. Два дни, в които рибарите ни нямат яснота в какво точно са обвинени. Казват, че отношение на румънските власти към тях не е било адекватно.

Красимир Петров, капитан на риболовен кораб: "Беше съдействано от консула ни да ни носят храна и т.н. Иначе те искаха да ни закарат на един магазин да си купим. Пари откъде в морето, нито карти, нито нищо. Ама вие нямате ли? За какво са ми в морето пари и карти? Русалки ли ще си взимам?".

В крайна сметка рибарите ни бяха освободени два дни след задържането им. Завърнаха се в България без обвинения, но и без кораби. А това означава глад за 10 български семейства.

Емил Милев, председател на Рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "В социален план е пълна трагедия. Това е единственото препитание на колегите. Единият колега е с два риболовни кораба, единият е под наем и плаща наем, не се знае там какви ще бъдат последствията. На другия колега му е единственият риболовен кораб, на който работи семейството му, той и синът му работят на кораба. В момента остават без доходи и не само те. 10 семейства са заангажирани. На всеки му е ясно, че вървят осигуровки, в края на юни са данъците. Много е трудно. Фалит ги очаква колегите".

Красимир Петров, капитан на риболовен кораб: "Къщите ни са заложени, заеми в банки, разходи бол, осигуровки... Всичко е провал".

Защо обаче се стигна дотук и имат ли основание румънските власти да задържат нашите рибари? Вярно е, че според международното морско право, българите са в нарушение, защото са ловили риба в изключителната икономическа зона на Румъния и те би трябвало да се съобразяват със забраната в случая за улов на акула. Но Европейския регламент за риболов обаче налага друго правило, което важи за всички членове на евросъюза. Той въвежда равен достъп до ресурсите на тези акватории и понятието води на общността, където действа само европейското законодателство и местните забрани губят сила.

Димитър Димитров, адвокат на рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "Ако има въобще противоречие, в случая трябва да приложим правото на Европейския съюз, но отварям скоба – такова противоречие между правото на Европейския съюз и Конвенцията на ООН по морско право няма. Двете страни, Румъния и България, са членове по тази конвенция, но Европейският съюз също е подписал въпросната конвенция и противоречие няма. Това, което е отредено по силата на конвенцията, а именно дванадесет милната зона, прилежащата зона и изключителната икономическа зона, по никакъв начин не пречи на двете държави. Затова аргументите, че нашите кораби са в изключителната икономическа зона, т.е. след дванадесетата миля, отвъд територията на Румъния, в случая нямат отношение и няма противоречие. Въпросът е доколко нашите риболовни кораби следва да спазват националните разпоредби на Република Румъния. В случая тази национална разпоредба на Румъния по отношение на акулата е неприложима към българските риболовни кораби".

Т.е. забраната за улов на акула важи само в 12-милната зона, където са териториалните води на Румъния. Освен това, пак според европейските директиви, европейска забрана за улов на акула в момента няма. Има само квоти за улов на калкан и цаца, но те към момента не са изчерпани и уловът им в Черно море е разрешен. Според учените сега е размножителния период на акулите и в забраната за улов има логика. Но черноморската акула не е застрашен вид според Европейската комисия, въпреки, че се забелязва намаляване на популацията ѝ през последните години.

Доц. Виолин Райков, Институт по океанология, БАН: "Ние по договор с ИАРА сме задължени като институт да извършваме мониторинг на разтоварванията от акула, при улова с уреди, които не са целеви. Моите наблюдения и на екипа ни, че поне от 15 години наблюдаваме и акулата, както и останалите видове, има значително намаление".

Не е ясно защо е наложена забрана за улов на акула в Румъния и има ли научно основание, свързано с опазването на този вид. И ако има, уведомена ли е Европейската комисия за това.

Румънските власти със сигурност са наясно с европейските тези покрай делото на друг българин. Преди 12 години Христо Спасов е задържан и съден заради това, че ловувал без тяхно разрешение, една година държат и кораба му. Оправдан е два пъти от румънски съд именно заради това, че обвинението не съответства на европейския регламент за равен достъп.

Спорът се премества в Страсбург, след като все пак апелативния съд го осъжда на трета инстанция. По този случай Европейската комисия започва и наказателна процедура на Румъния, че не предоставя равен достъп на други страни във водите на общността. Производството е прекратено, след като преди 6 години Румъния разрешава свободен достъп. Решението в Страсбург по делото на Христо Спасов сега би трябвало да им напомни отново за тези ангажименти.

Но за сега е ясно само, че българските риболовни кораби не са желани в морските зони на север от България и проверките и арестите са част от тази демонстрация.

Емил Милев, председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "Защо го правят аз не мога да отговоря. По-скоро са икономически интереси, слабост от нашата държава да защити интересите на своите граждани. Ние така го разбираме. През всичките години сме имали проблеми. Имаме право да риболуваме със самото ни присъединяване към Европейския съюз вече 16 години. Но всяко едно влизане е с притеснение. Идват притесняват ни, правят маневри на 15 метра от нашите бордове, минават пред носа ни, пускат Зодиак, качват се на борда, проверка един час, пускат ни. Всяко едно е акция "Респект". Докато не се махнем от там, притесненията продължават".

Димитър Димитров, адвокат на рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "Румънците мога да предполагам защо постъпват така. Единият вариант е, че ние все още живеем със съзнанието преди присъединяването към Европейския съюз. За щастие и на двете държави, ние сме част от Европейския съюз и Европейският съюз не е само усвояване на европейски фондове. Другата причина е, че те знаят, че имаме право, но с други мерки биха, желаят да покажат на българските риболовни кораби, че не са желани там. Вярвам, че не е това".

Към момента България има 96 лицензирани риболовни кораба, които отговарят на европейските изисквания. Това са плавателни съдове, които имат над 60 работни дни в морето. По данни на рибарския бранш у нас, в Румъния бизнесът е разпределен между няколко собственика, които оперират десетина риболовни кораба. Но и двете държави са членки на Европейския съюз и имат право на равен достъп до водите на Съюза.

Димитър Димитров, адвокат на рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "Румънските риболовни кораби могат свободно да идват в българските морски пространства, да риболовстват на база разрешителното им, издадено от Румъния, но те нямат интерес, не зная каква е причината да не идват в България".

Повече от седмица няма официално становище от румънските власти какви са обвиненията към нашите рибари. През последните няколко дни обаче в румънските медии се твърди, че сънародниците ни са използвали непозволени уреди за риболов.

Димитър Димитров, адвокат на рибарско сдружение "Черноморски изгрев": "Нашето мнение, моето лично мнение е, че уредите, с които българските риболовни кораби са риболовствали на 55 мили източно от Констанца, не противоречат на правото на Европейския съюз".

Все още няма и ясна позиция на нашата агенция защо не са защитили правата на българските риболовци на място. Те най-добре би трябвало да знаят какви са европейските регламенти. И за сега рибарите продължават битката си сами.

Емил Милев, председател на рибарско сдружение “Черноморски изгрев”: "Борбата ще бъде да бъдат освободени корабите. Щом спазваме европейски правила и европейски принципи, риболуваме по европейските правила, спазваме забрани, спазваме всички неща, нека сега ни покажат и къде са европейските закони".

Автор: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Танев: Толкова ли е трудно в отборите да играят поне трима българи?
Лъчезар Танев: Толкова ли е трудно в отборите да играят поне трима българи?
Астън Вила удари Челси в Лондон и измести „сините“ от топ 10 във Висшата лига
Астън Вила удари Челси в Лондон и измести „сините“ от топ 10 във Висшата лига