НОВИНИ

Ще има ли проблеми с видеонаблюдението в населените места без обхват?

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 01.04.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В едно от най-отдалечените села в община Благоевград - Логодаж, от години местните жители имат проблем с обхвата на българските мобилни оператори. Често вместо български се включват северномакедонски. А това създава проблем при използването на интернет и провеждането на телефонни разговори в селото.

В секцията в Логодаж утре ще може да се гласува както машинно, така и с бюлетини. Въпреки, че в селото на много места има проблеми с обхвата на част от българските мобилни оператори и интернета, от секционната избирателна комисия очакват да нямат проблеми с видеоизлъчването в реално време.

Ден преди вота, в секцията в Логодаж членовете на комисията успяват за час да подредят изборното помещение. Казват, че вече се чувстват като добре трениран отбор, който има богат опит при организацията на избори. Притеснения обаче буди видеозаснемането и излъчването на живо в края на изборния ден.

"Стартира устройството, видя се, че работи, сканирахме QR код дето е за съботния ден, надявам се да имаме излъчване в реално време. Мисля, че няма да имаме проблем, обхвата се губи сама в покрайнините, другият проблем е дали няма самото устройство да включи на роуминг. И да се включи северномекедонски оператор излъчването е на живо. Сега вече независимо за чия сметка е, но би трябвало да няма проблем", каза Дафинка Бойчева, председател на СИК в с. Логодаж.

"Трябва така да са дали това устройство да няма роуминг на СИМ картата, то този телефон предполагам е със СИМ карта, ако е така би трябвало да няма роуминг, за да не плаща държавата излишни средства", каза Тинка Николова, член на СИК в с. Логодаж.

В секцията са получили инструкции как да действат при проблем със стартиране на живото излъчване.

"То ще стане на запис и след това може да предоставим записа в РИК", допълни Дафинка Бойчева.

В Логодаж по списък право на глас имат около 4000 избиратели. Голям процент от тях са жители на Северна Македония с двойно гражданство.

"В пограничните райони има македонски граждани, които имат адресна регистрация и такива са правилата, те са включени в избирателните списъци, но аз съм толкова години в тази секция специално, до сега нито един северномакедонски гражданин не е дошъл и не е гласувал", каза още Дафинка Бойчева.

Наблюденията на членовете на секционната избирателна комисия са, че през последните две години пред урните са отишли едва около 200 души от селото. Очакват утре картината да бъде сходна.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна още в квалификациите на турнир по тенис в Ещорил
Адриан Андреев отпадна още в квалификациите на турнир по тенис в Ещорил
Пет секционни комисии в Ивайловград ще започнат изборния ден само с бюлетини
Пет секционни комисии в Ивайловград ще започнат изборния ден само с бюлетини