НОВИНИ

Над 20 задържани за престъпления, свързани с изборните права на хората

До момента са получени над 130 сигнала, образувани са 46 досъдебни производства, съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:39, 11.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Над 20 са задържаните за търговия с гласове до момента. Прогнозата на МВР е, че броят им ще набъбне, защото работата по много случаи все още продължава. В ход са специализирани полицейски операции в цялата страна, като само днес акции са проведени в пет области.

В ход са и специализирани полицейски операции, като днес такива са проведени в пет области в страната. До момента проведените акции са 137 и са издадени над 470 предупредителни протокола. Получени са над 130 сигнала, образувани са 46 досъдебни производства.

От полицията са насочили голяма част от усилията си към новите хора в престъпния бизнес "пари срещу глас".

Смолян е един от градовете, който осъмна със засилено полицейско присъствие. Проверени бяха заложни къщи, фирми за кредити и магазини, за които полицаите подозират, че има риск от търговия с гласве. Местните разказват, че от години не са опитвали да купуват вота им.

"Последните пет години никой не е стъпвал тука. Преди са идвали, опитваха се. Много по-черни овци има в обществото от нас", каза Александър Георгиев.

Хората обаче приветстват акциите и съдействат.

"За" съм, подкрепям ги, абсолютно съм за тази проверка, не само по тези случаи, постоянно трябва да има такива проверки, защото всякакви хора има".

Акция имаше и в Стара Загора. Бяха изградени пунктове, където полицията противодействаше както на търговията с вот, така и на битовата престъпност.

"В областна дирекция МВР-Стара Загора до настоящия момент са получени два сигнала от предходните дни, които по предварителни данни съдържат нарушения на изборното законодателство", обясни Антон Иванов - началник на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-Стара Загора.

В Пазарджик съдът остави за постоянно в ареста общински съветник, задържан след акция за търговия с гласове.

"Бяха проверени няколко адреса, като на единия от тях, който представлява имот на територията на кв. "Изток", в полиетиленова чанта бяха открити списъци с имена на хора. Тепърва ще се установява дали тези хора са жители на квартала или не са, бяха открити и немалко количество наркотици", каза Мирослав Стоянов - говорител на ОД МВР- Пазарджик.

"Той не знае, че въобще такава торбичка е имало с такива списъци. Това са списъци с доста хора, които прокурорът казва, че трябва да се издирят, за мен това може да са просто фиктивни имена, да не съществуват такива", обясни адвокатът на общинския съветник Вяра Келчева.

Министърът на вътрешните работи заяви, че се проверява сигнал от една от партиите участници в изборите за списък с 200 имена на търговци на гласове.

"Лицата, които фигурират в този списък, по областни дирекции са разпределени и за всяко едно лице се извършва проверка. За една част от тези лица ние бяхме започнали преди това проверки, съгласувани с прокуратурата", коментира Атанас Илков.

Министърът увери, че МВР работи активно за провеждането на честни избори.

"И ако някой си мисли, че определен служител може да сложи някъде на бюрото си, в дъното там на папката, определен сигнал и да не го проверява, просто се лъже", заяви Илков.

Кои са новите търговци с вот е един от акцентите в проверките на МВР в предизборната кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 4,6 млн. лева са изплатени на земеделци за щети от природни бедствия
Близо 4,6 млн. лева са изплатени на земеделци за щети от природни бедствия
Арсенал загуби капитана си до декември
Арсенал загуби капитана си до декември