НОВИНИ

НАСА може да помогне в търсенето на чудовището от Лох Нес

наса помогне търсенето чудовището лох нес
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:49, 14.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Търсенето на митичното и неуловимо чудовище от езерото Лох Нес минава на ново, по-високо ниво. Центърът "Лох Нес" в Хайлендс, Шотландия, е поискал от НАСА да предостави опита си за ново издирване на легендарното същество.

"Надяваме се, че експертите от американската космическа агенция биха могли да разполагат с усъвършенствана технология за сканиране на езерото", каза Ейми Тод, маркетинг мениджър на центъра "Лох Нес".

Поредното търсене ще се проведе на 90-годишнината от първото организирано наблюдение на повърхността на Лох Нес - това е експедицията на сър Едуард Маунтин, от 30 май до 2 юни.

След тази първа експедиция през 1934 г. в официалния регистър на наблюденията са вписани над 1156 случая на виждане на чудовището от Лох Нес.

Миналата година обновеният център "Лох Нес" обедини усилия с "Лох Нес Експлорейшън" - независим и доброволен изследователски екип, заедно със стотици лични и виртуални доброволци, за да претърсят за пореден път прочутите води на езерото Лох Нес. Търсенето бе подпомогнато от хидрофон, който улови силни подводни шумове, а също така бяха регистрирани няколко потенциални виждания на съществото.

При новото търсене се набират доброволци, които да наблюдават повърхността на езерото и да следят за набраздявания по водната повърхност. Междувременно експертите се надяват, че НАСА може да предостави специализирано оборудване, което да помогне за откриването на чудовището.

Ако искате да се включите, но не можете да стигнете до езерото, ще можете да следите камерите на живо на уебсайта Visit Inverness Loch Ness.

Снимки: pixabay.com

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Йоловски за натиска върху него: Категорично не е вярно, че бях оставен да работя на спокойствие
Александър Йоловски за натиска върху него: Категорично не е вярно, че бях оставен да работя на спокойствие
Никола Стоянов: Ако не се възползваме от правата, които договорът с "Боташ" ни дава, ще бъдем на загуба
Никола Стоянов: Ако не се възползваме от правата, които договорът с "Боташ" ни дава, ще бъдем на загуба