Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нашите води на Черно море остават чисти, наблюдавани вероятни замърсявания не са наша територия

bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 19.07.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
нашите води черно море остават чисти наблюдавани вероятни замърсявания наша територия
Слушай новината

Наблюдава се вероятно замърсяване на границата на изключителната икономическа зона на Република България и изключителната икономическа зона на Република Турция. В останалата част на изключителната икономическа зона на България не се наблюдава замърсяване. Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове, няма притеснения свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Това показват последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и от сателитното наблюдение.

Министерството на околната среда и водите продължава с редовното наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка".

Районът над вероятното замърсяване ще бъде проследено от сателита Sentinel-1, който ще облети акваторията днес около 19.10 ч. българско време.

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ провежда допълнителен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“ се извършват пробонабирания от 23 точки. Корабът акостира днес на Морска гара – Бургас.

Със съдействието на Гранична полиция, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода.

Министерството на околната среда и водите извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Варна награди медалистките от световното първенство по художествена гимнастика за девойки
Кметът на Варна награди медалистките от световното първенство по художествена гимнастика за девойки
Продължава отстраняването на щетите след бурята в Харманли (Снимки)
Продължава отстраняването на щетите след бурята в Харманли (Снимки)