НОВИНИ

Невидимият „лидер“ във Формула 1

Тереза Мутафчиева
от Тереза Мутафчиева
20:39, 08.10.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Други спортове
невидмият bdquoлидерldquo формула
Снимка: www.reddit.com
Слушай новината

Историята помни победителите. Така е във всеки спорт, всъщност във всеки аспект от живота. В спортове като Формула 1, за да си на върха трябва много. Инвестиции, хора, умения. Всичко това умножено по много и утвърдено във времето, усъвършенствано до най-дребния детайл.

В спорт като Формула 1 тъкмо детайлите правят разликата.

Понякога дори стотните от секундата могат да определят световните шампиони. Съвършената стиковка между организатори, механици, метеоролози, управници, пилоти и болиди го прави неповторим, всъщност несравним с нито един друг спорт, особено в контекста на интегрирането на съвременните технологии в него. И подобно на всеки друг спорт, понякога големите герои остават в сянка. Е, обектът на настоящия текст не изпълва със смисъл думата „герой“ според етимилогичното й значение, но пък за сметка на това понастоящем е единственият човек, който във всеки един момент се озовава начело на колоната. Независимо кой е лидер. Сетихте ли се за кого говоря?

Чували ли сте за Бернд Майлендър. Лидерът в сянка.

Е, временен такъв и не съвсем лидер що се отнася до състезателния характер на надпреварата. Това е човекът, който управлява колата за сигурността. Тази така ключова „спънка“ в правилника за едни и шанс за обрат според други, в зависимост от ситуацията и стратегията на даден отбор. Е, това е той. Вече 24 години работи като пилота на така наречения „safety car”. За повече от две десетилетия германецът пропуска само два старта от Формула 1 – първият през 2001 г. за Голямата награда на Канада и година по-късно в Гран при на САЩ. И двата пъти по уважителни причини, свързани със здравето. Към 2018 г. личната му визитка наброява над 700 обиколки като водач. Най-дългият му престой на пистата – близо 30 обиколки, е в Монтреал, Канада през 2011 г.


И ако си мислите, че неговата работа се изчерпва в изчакване да се появи и засенчи с присъствие най-бързи пилоти в света, то дълбоко грешите.

В рамките на състезателен уикенд ангажиментите на Бернд Майлендър започват в четвъртък, когато следва да се запознае подробно с техническото състояние на двата автомобила, предназначени за „коли за сигурността“ на този етап – „Мерцедес“-а и „Астън Мартин“-а, които гордо повеждат най-бързите коли в света в ключови моменти от състезанието. Следва тест драйв и изпробване на всеки един от елементите по задвижване и комуникация в тях.

Обикновено тестовете приключват в петък. Специфики по отношение на самото управление също не липсват. Майлендър следва да съобрази воденето на колоната с метеорологичните условия, съответното трасе и дори с пилота, който към момента заема лидерската позиция.

В свое интервю германецът разкрива, че различните състезатели възприемат наличието на кола за сигурност пред себе си по различен начин. 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън например не умее да спазва дистанция и често скъсява разстоянието прекалено. Бившият съотборник на британеца в „Мерцедес“ Валтери Ботас например, е определян като „изключително дисциплиниран“ от Майлендър.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Bernd Mayländer (@berndmaylaender)


Кой обаче е Бернд Майлендър и как се превръща в толкова значима фигура в сянка в най-елитната автомобилна надпревара? Споменах, че е германец. Знаем, че те притежават генетично заложен афинитет към автомобилите, а очевидно и към разбирането и управлението им. Вероятно не е изненадващо, ако спомена и, че има опит като пилот.

Между 1995 и 2004 г. Майлендър се състезава в различни германски автомобилни шампионати, както и във FIA GT, но най-големите си успехи на пистата не постига в качеството си на пилот. Доказателство, че стига да знаеш къде искаш да бъдеш, винаги има начин да успееш, дори не според първоначалния план. Все пак нека бъдем обективни – последните сезони във Формула 1 са подчинени на константна доминация, на моменти лишаваща ни дори от интрига. Първо беше Люис Хамилтън и неговите 4 поредни световни титли (2017-2020), а после Макс Верстапен (2021-2023).

Е, Бернд Майлендър е човекът, който може с лекота да твърди, че са му дишали прахта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български учени създадоха прототип на човешката кожа
Български учени създадоха прототип на човешката кожа
Неправителствени организации изразиха съмнения, че страната ни укрива данни за качеството на въздуха
Неправителствени организации изразиха съмнения, че страната ни укрива данни за качеството на въздуха