НОВИНИ

Новата страст на футболистите

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
15:03, 06.06.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Европейски футбол
новата страст футболистите
Слушай новината

Ако Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар публикуват в профилите си в социалните мрежи, че практикуват дадена игра, то бъдете сигурни – тя ще стане популярна поне за кратко, а акциите на компаниите, фирмите или производителите й ще скочат.

Представете си какво обаче означава, ако гореспоменатите играят редовно даден спорт. Защото такъв съществува и това е падел.

Това е новата страст на големите футболни звезди, които си почиват и разпускат, докато са на корта и показват умения в играта, която доста прилича на тенис. Бившият вече наставник на Ливърпул Юрген Клоп е толкова запален по падела, че даже успя да накара ръководството на тима да построи корт в тренировъчната база на мърсисайдци. На всичкото отгоре неговият наследник – Арне Слот – също е огромен почитател на играта и също можеше да се радва на корт в базата на бившия си тим Фейенорд, издигнат в знак на благодарност и награда за шампионската титла на отбора от Ротердам в нидерландското първенство през 2023 година. Какво всъщност е падел?

Играта е създадена по случаен донякъде начин през 1969 година в Мексико. Местен бизнесмен нямал достатъчно пространство в двора на вилата си в Акапулко, така че да разполага със стандартен тенис корт и построил площадка, която била с 25% по-малка като площ в сравнение с кортовете за тенис. Импровизирал. Разликата била, че кортът бил затворен от четирите си страни със стени, които също участвали в играта и топката може напълно в реда на правилата да се отклонява от тях. Мрежата е с аналогична като в тениса височина, топката отново може да тупне на земята само веднъж (дори и след контакт с някои от стените по подобие на скуоша).

Ракетите, с които се играе падел, са по-различни от тези, с които сме свикнали да виждаме Рафаел Надал и Новак Джокович. Ще кажете – това е чудесно, но как играта придобива популярност в Европа и то сред футболистите?

Отговорът е следният – по време на пандемията през 2020 година футболът и баскетболът бяха забранени, а фитнес-залите и плувните басейни – затворени. В южна Европа обаче – в Испания, Италия и Португалия – паделът не се считал за контактен спорт и хората можели да го практикуват.

Само на Ботуша броят на кортовете от 2020 насам се е увеличил с 500% и вече наброява почти 5000. В Англия манията също започва да придобива солидни размери и някои тенис кортовете вече се видоизменят, така че да се играе падел на тях. Същото важи и за квартални игрища за футбол на малки вратички или баскетбол. Смята се, че след пет години на Острова около един милион души ще играят редовно падел. Футболистите започват постепенно да харесват играта.

Понеже споменах Ливърпул, в Интернет има видео как Клоп и един от асистентите му играят двойки срещу Върджил ван Дайк и Тиаго Алкантара. Мениджърът на Оксфорд Юнайтед Карл Робинсън излага теорията си, че паделът допада толкова много на професионалните спортисти, защото те го намират за доста интуитивен и лишен от сериозна тактическа дисциплина, каквато трябва да спазват ежедневно в модерния футбол и при взискателните си треньори.

Отделно, паделът развива рефлексите ти, държи те нащрек, а и е спорт, в който трудно можеш да се контузиш. Оказва се, че не само футболистите, но и шефовете им си падат по този ракетен спорт.

И примерът тук идва от Париж и президентът на Пари Сен Жермен – Насер ал Хелайфи. По време на младежките игри в Хърватия през април той се впусна в предизвикателството да играе падел срещу представителя на УЕФА Звонимир Бобан. Логично вече и инвестициите започнаха – Катар прие световното първенство по падел през 2022, а някои от професионалистите в този спорт тогава изразиха недоволството си пред ал Хелайфи, че не получават достатъчно пари, които да отговарят на усилията им. По-късно ал Хелайфи организира и турнир по падел по време на Мондиала в същата държава, в който с рекламна цел участваха футболни величия като Кафу, Икер Касияс, Кака и Джон Тери. Самите футболисти вече започнаха да влагат част от финансовите си средства в развитието на този спорт, осъзнавайки, че растящата му популярност може да им осигури дивиденти в следващите месеци и години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът връща колата на Ивайло Цветков - Нойзи
Съдът връща колата на Ивайло Цветков - Нойзи
Чили ще инсталира най-голямата астрономическа камера в света в пустинята Атакама
Чили ще инсталира най-голямата астрономическа камера в света в пустинята Атакама