НОВИНИ

Ново устройство ще информира пътниците в столичния градски транспорт

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:45, 03.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Градският транспорт на София ще има ново устройство за визуална и звукова информация за пътниците в наземния транспорт. То вече е монтирано в 20 автобуса, които се движат по линия 280, подготвени са още 52-ва по други линии. Следващите 16 устройства ще бъдат по линия 309, която стига до общежитията за незрящи хора в Люлин. Става въпрос за звуковите сигнали, които чуваме в метрото, но вече ще чуваме и в някои от автобусите.

Въпреки че столичният транспорт все още не може да се съвземе от дупките в бюджета, натрупани по време на коронавируса и продължава да трупа загуби, съвременни нововъведения все пак има.

"Поставяме нови бордови компютри от най-ново поколение. Основното облекчение е за хора с различни потребности, като незрящи, и хора, които имат други предизвикателства в придвижването", обясни Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

"Избрахме тази линия първо, защото тя се ползва от разнороден пътникопоток, не само от столичани, ползва се от много студенти", каза Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт в СО.

"Незрящи студенти ни поставиха проблема, че не могат да се ориентират, за съжаление в 21-ви век се е стигало да броят на пръсти спирките", добави Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Освен за пътниците, новата система с гласово оповестяване на спирките и други важни съобщения ще е голямо облекчение и за шофьорите.

"За да могат те да си гледат основната работа, която е да управляват автобуса и да не се стига по пътни произшествия", добави Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Системата разполага с 3500 различни гласови съобщения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелският премиер поздрави Бенямин Нетаняху за победата му на изборите
Израелският премиер поздрави Бенямин Нетаняху за победата му на изборите
Йенс Столтенберг в Турция: Време е да посрещнем Финландия и Швеция в НАТО
Йенс Столтенберг в Турция: Време е да посрещнем Финландия и Швеция в НАТО